vestnik

(FOTO) Najboljšo bujto repo skuhali vinogradniki

Na Prireditvenem centru Poljana v Veliki Polani so v sklopu prireditev Pomurskega poletnega festivala tudi letos organizirali tekmovanje v kuhanju bujte repe za zlato kihanico, na katerem je sodelovalo 19 ekip. Skuhano tradicionalno prekmursko jed je v Guinessovi svetovni prestolnici bujte repe Veliki Polani ocenjevala komisija, kateri je predsedovala upokojena profesorica kuharstva na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Radencih Zdenka Tompa. V komisiji sta bila še profesor gastronomije na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci Dušan Zelko in vodja kuhinje v hotelu Lipa Lendava Jože Horvat. Člani komisije so bili zelo zadovoljni s tekmovalnimi porcijami jedi, ki se prenaša iz roda v rod. Skuhano bujto repo so na koncu razdelili obiskovalcem. Organizatorji Pomurskega poletnega festivala Društvo Štrk Slovenija si z dogodkom prizadevajo za promocijo te jedi na žlico, da bi bila še več na domačih mizah in v gostinski ponudbi. Leta 2013 so se uvrstili v Guinnesovo knjigo rekordov, ko so postavili svetovni rekord z največjo količino skuhane bujte repe, ki so jo kuhali v velikem kotlu. Bilo je je 1089,5 kilogramov. Letos je zmagala ekipa Društva vinogradnikov Velika Polana, drugi so bili Društvo upokojencev Velika Polana, tretji pa Bacardi boys.