vestnik

(FOTO) Ob 30. obletnici smrti postavili kip Ivanu Krambergerju

Maja Hajdinjak, 8. 6. 2022
Maja Hajdinjak
Kip so odkrili Maja Weiss, Ivan Kramberger ml. in Stanislav Rojko.
Aktualno

"Krambergerjev umor je opomin in hkrati svarilo ter klic po strpnosti v slovenski družbi, v kateri je še danes preveč sovraštva do drugače mislečih."

Ob 30. obletnici smrti dobrotnika, inovatorja in politika iz Negove Ivana Krambergerja so v Aleji velikih v Gornji Radgoni odkrili njegov doprsni kip. "Moral je dozoreti čas, morali smo se nehati razdvajati v različnih pogledih na to, kakšen in kdo je bil Ivan Kramberger. Bil je človek, ki je zmogel in učil samo dobro, ki je storil toliko dobrega kot malokdo v našem okolju in zelo pozno dobiva priznanje na tem mestu," je vprašanje, zakaj je dobri človek iz Negove šele po 30 letih dobil svoje mesto v Aleji velikih, pojasnil župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko.

ivan-kramberger, aleja-velikih, gornja-radgona, kip
Maja Hajdinjak
Stanislav Rojko

Slavnostna govornika sta bila režiserka in koscenaristka filma o Krambergerju Beli bojevnik v črni obleki Maja Weiss in koscenarist filma Ivan Kramberger mlajši. Kot je povedala Weissova, je Krambergerjev umor opomin in hkrati svarilo ter klic po strpnosti v slovenski družbi, v kateri je še danes preveč sovraštva do drugače mislečih.
Ivan Kramberger mlajši je v svojem govoru opisal očetovo življenjsko pot, delil pa je tudi nekaj svojih spominov nanj: "Čeprav sem ob njem preživel le zgodnje otroštvo, se ga dobro spominjam. Doma je bil dober, srčen človek in zgleden ter razumevajoč oče. Njegovo nenadno odsotnost sem težko razumel, a jo kasneje sprejel. Danes na svojega očeta gledam s spoštovanjem, predvsem zaradi njegove drže, da se ne ozira na mnenja drugih."

ivan-kramberger, aleja-velikih, gornja-radgona, kip
Maja Hajdinjak
Ivan Kramberger ml.

Po govorih, nekaj besed je zbranim namenil še slovenski popotnik in aktivist Tomo Križnar, je sledilo odkritje kipa Ivana Krambergerja, po tem pa je spregovoril še vodja projektne skupine za postavitev kipa Dušan Zagorc, ki se je zahvalil kiparju Mirku Bratuši, kamnoseku Janezu Mravlji in Gradbeništvu Kaučič za sodelovanje pri izdelavi in postavitvi kipa. 

ivan-kramberger, aleja-velikih, gornja-radgona, kip
Maja Hajdinjak
Na dogodku sta bila tudi brata Ivana Krambergerja, Ludvik in Jože Kramberger.

ivan-kramberger aleja-velikih gornja-radgona kip