vestnik

(FOTO) Ob odprtju ulične razstave o zgodovini cestnih hitrostnih motociklističnih dirk zahrumeli tudi motorji

M. Ha., 25. 10. 2023
Maja Hajdinjak
Odprtje ulične razstave Gronska strejla pa ta brzina.
Aktualno

Zapeljali so se po nekdanji tekmovalni progi

Pomurski muzej Murska Sobota je v Drevoredu Martina Luthra odprl ulično razstavo z naslovom Gronska strejla pa ta brzina: Zgodovina cestnih hitrostnih motociklističnih dirk v Murski Soboti. Kot je povedal avtor razstave Jurij Štesl, je ta nastala na podlagi gradiva, ki ga je muzeju leta 2013 predal nekdanji večkratni jugoslovanski prvak v cestno motornih dirkah Edo Berden, ki je preminil leta 2020. V njem so se skrivale številne zanimive zgodbe, ki se dotikajo njegove dirkaške kariere.
Ulične motociklistične dirke so v Murski Soboti potekale skoraj vsako leto od konca 40. let 20. stoletja do leta 1971. V tistem času so bile eden največjih športnih in tudi družabnih dogodkov v deželi ob Muri, saj jih je vsako leto obiskalo več tisoč gledalcev, na vrhuncu tudi 20.000. Ulične motociklistične dirke so zelo zanimiva zgodba iz preteklosti Murske Sobote, ki pa je danes že nekoliko pozabljena, prav zato so se v muzeju odločili, da pripravijo razstavo in izdajo publikacijo. 

gronska-strejla-pa-ta-brzina, ulična-razstava, pomurski-muzej-murska-sobota, amd-štefan-kovač-ms
Maja Hajdinjak
Odprtje ulične razstave Gronska strejla pa ta brzina.

Dirke, ki jih je ves čas prirejalo Avto-moto društvo (AMD) Štefan Kovač iz Murske Sobote, so bile sprva predvsem lokalnega značaja, leta 1959 so začele pridobivati na širšem pomenu.  Vrhunca sta postavljeni v leti 1968 in 1969, ko sta potekali mednarodni dirki pod imenom Nagrada Pomurja. Ti dirki sta bili tudi na koledarju mednarodne motociklistične zveze, takrat so nastopili tekmovalci iz dvanajstih različnih držav. Gledalci so ulicah Murske Sobote lahko spremljali znamenita imena tega športa. Zadnja dirka je bila leta 1971 in je štela za državno prvenstvo Jugoslavije. Dve leti zatem, po nesreči v Škofji Loki, so bile cestne motociklistične dirke po vsej Jugoslaviji prepovedane.

gronska-strejla-pa-ta-brzina, ulična-razstava, pomurski-muzej-murska-sobota, amd-štefan-kovač-ms
Maja Hajdinjak
Odprtje ulične razstave Gronska strejla pa ta brzina.

Ob odprtju razstave so člani Motokluba Veterani Murska Sobota pripravili spominsko vožnjo nekdanjih dirkačev po nekdanji cestni hitrostni motociklistični progi v Murski Soboti do Expana. Štarter dirke je bil Karel Car, ki je začetek vožnje naznanil z zastavico iz arhiva kluba, odštevalec časa pa je bil mladi Aleksander Cipot. Več o razstavi v Vestniku 2. novembra.
amd-štefan-kovač-ms pomurski-muzej-murska-sobota ulična-razstava gronska-strejla