vestnik

(FOTO) Občina Tišina svoj praznik letos praznovala v Vanča vasi. To so nagrajenci

I. B., 1. 9. 2024
Jure Zauneker
24. očinski praznik občine Tišina.
Aktualno

Občina Tišina je zaznamovala 24. občinski praznik in na osrednji slovesnosti podelila zahvalne listine in priznanja.

Občinska slovesnost je letos sovpadala s praznovanjem 130-letnice Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Vanča vas in je potekala na tamkajšnjem igrišču. 

tišina, 24
Jure Zauneker
24. očinski praznik občine Tišina.

Zbrane goste je najprej nagovoril župan Franc Horvat in izrazil čestitke občanom in gasilcem. Nato se je navezal na to, da so skupaj z občinskim svetom na polovici aktualnega mandata in da sta bila v tem obdobju zaključena dva velika projekta. To sta rekonstrukcija državne ceste Murska Sobota-Gederovci in nadgradnja vodovodnega sistema B. "Žal ostaja del državne ceste Murska Sobota-Gederovci med bencinskim servisom in rondojem v Gederovcih neobnovljen. Državi je zmanjkalo 500 tisoč evrov, kot vedno zmanjkajo sredstva za podeželje. A, glej ga zlomka, v zadnjih minutah pa se najdejo milijoni za nakup propadajoče stavbe v centru države ali računalnikov, ki jih ni mogoče razdeliti. Obljube, da bo šel ta odsek v obnovo še v tem letu, pa so skopnele kot lanski sneg in kot marsikatera obljuba iz Ljubljane v zadnjih dveh letih," je bil kritičen. 

tišina, 24
Jure Zauneker
24. očinski praznik občine Tišina.

Toliko bolj vesel je zaključenega projekta nadgradnje vodovodnega sistema in zahvalil se je vsem, ki so pri tem sodelovali. "Mogoče se komu zdi čudno, da dajem tak poudarek temu projektu. A ob že zgrajeni kanalizaciji na celotnem območju občine, skoraj stoodstotni pokritosti občine z optiko in v tem letu obnovljenimi občinskimi cestami, smo po mojem mnenju v občini zelo dobro opremljeni s komunalno infrastrukturo, ki je ena od osnovnih pogojev za kvalitetno in dobro življenje naših občanov," je ocenil. 

Ozrl se je tudi prihodnost in dejal, da je treba zaključiti letošnjo največjo investicijo, in sicer obnove občinskih cest, ki so v teku. Prav tako je za letos načrtovana ureditev malonogometnega igrišča z umetno travo pri OŠ Tišina, občina pripravlja načrte za parkirišče pri šoli ter njegovo izgradnjo. "Upam, da se najdejo sredstva v državi za dokončanje omenjene državne ceste, pričakujem tudi, da se bo v letu 2026 začela rekonstrukcija državne ceste Petanjci-Gederovci-Krajna," tako Horvat, ki je še dodal, da pri tem projektu pričakujejo kohezijska sredstva. Nadeja se tudi začetka del pri projektu nadgradnje in razširitve visokovodnih nasipov na reki Muri. "Smo edina občina od petih, ki je oddala projektno dokumentacijo lani decembra. Poteka izvajanje geodetskih storitev za zakoličbo trase in postavitev mejnikov za projekt. Dela bodo zaključena do sredine jeseni, zatem pa upam, da bo država pristopila k delom," je še povedal in pristavil, da je rok za koriščenje evropskih sredstev sredina leta 2026. 

tišina, 24
Jure Zauneker
24. očinski praznik občine Tišina.

Sledila je podelitev priznanj najzaslužnejšim občanom. Zahvalno listino je prejela Gostilna Mencigar s Krajne, ki je v lanskem letu praznovala 50 let delovanja. Ustanovila sta jo Gusti in Justina Mencigar, pozneje pa jo je prevzel njun sin Robert in jo dvignil še na višji nivo. "Robert Mencigar z družino predstavlja uspešnega podjetnika, ki zaposluje domače ljudi in s tipično prekmursko kulinarično ponudbo predstavlja pomemben člen pri promociji in razvoju naše občine," so zapisali v obrazložitvi. 

tišina, 24
Jure Zauneker
24. očinski praznik občine Tišina.

Zahvalna listina je bila za dolgoletno uspešno delo na različnih področjih v lokalni skupnosti podeljena tudi Jožefu Poredošu s Petanjec. Dvanajst let je bil predsednik Društva upokojencev Tišina in si ves čas prizadeval za dobro delovanje društva, dober odnos med člani in sodelovanje z drugimi društvi in organizacijami. Sedaj je podpredsednik društva. Prav tako je bil predsednik vaške skupnosti na Petanjcih, predsednik sveta krajevne skupnosti in med letoma 2002 in 2010 tudi župan tišinske občine. Vodil je gradbeni odbor, ki je skrbel za obnovo farne cerkve, za kar mu je soboški škof Peter Štumpf tudi podelil škofijsko priznanje in zahvalo.

tišina, 24
Jure Zauneker
24. očinski praznik občine Tišina.

Tretji dobitnik zahvalne listine je Jože Andrejč iz Murskih Petrovec. Je aktivni član Čebelarskega društva Tišina, nekdanji predsednik društva ter blagajnik. Z znanjem pogosto priskoči na pomoč ostalih čebelarjem in je odličen mentor, ki je za čebelarstvo navdušil veliko začetnikov. Od leta 2000 je registriran vzrejevalec čebeljih matic, prejemnik številnih priznanj na ocenjevanjih, prav tako pa je dobil odlikovanje Antona Janše III. stopnje. 

tišina, 24
Jure Zauneker
24. očinski praznik občine Tišina.

Jožici Prejac s Petanjec je bila izročena zlata plaketa. Kot izhaja iz obrazložitve, se je po upokojitvi vključila v študijski krožek Tišina, kjer je izstopala po kakovosti izdelkov. Vključevala se je v različna izobraževanja, pridobivala nova znanja s področja ročnih del in jih predajala med ostale. Aktivno je sodelovala tudi v sekciji ročnih del pri Medobčinskem društvu invalidskih upokojencev v Murski Soboti in se udeleževala razstav v regiji in širše. 

tišina, 24
Jure Zauneker
24. očinski praznik občine Tišina.

Priznanje župana je dobil diamantni maturant Aljaž Novak iz Gederovec. 

tišina, 24
Jure Zauneker
24. očinski praznik občine Tišina.

Kdo sta najboljša športnika?

Razglasili so tudi najboljša športnika občine za leto 2023. V moški konkurenci je to postal nogometaš Marcel Ratnik. Prve korake je naredil pri nogometnem klubu Tišina, nato je prestopil v NŠ Muro, kjer je ostal do leta 2017. Eno leto je bil nato član NK Maribor, leta 2018 pa prestopil k ljubljanski Olimpiji. Za člansko ekipo je zbral več kot sto nastopov, v začetku letošnjega leta pa je vknjižil tudi debi za člansko reprezentanco na prijateljski tekmi proti ZDA. V sezoni 2022/2023 je z Olimpijo osvojil dvojno krono in se uvrstil v konferenčno ligo. 

tišina, 24
Jure Zauneker
24. očinski praznik občine Tišina.

Članica Atletskega kluba Pomurje Natalija Pavlinjek je najboljša športnica v občini. Je klubska in pomurska rekorderka v šprintu na 60 metrov z ovirami v dvorani, v teku na 100 metrov z ovirami in 400 metrov z ovirami ter ena ključnih članic štafet. Uspešna je tudi v teku na 100 in 200 metrov. Lani se je po poškodbi uspešno vrnila na atletske steze in popravila osebni, klubski in pomurski rekord. Tudi na mednarodnih atletskih mitingih je dosegala visoka mesta.

tišina, 24
Jure Zauneker
24. očinski praznik občine Tišina.

tišina, 24
Jure Zauneker
24. očinski praznik občine Tišina.

tišina, 24
Jure Zauneker
24. očinski praznik občine Tišina.

O jubileju PGD Vanča vas bomo poročali posebej. 

občina-tišina občinski-praznik nagrajenci vanča-vas