vestnik

(FOTO) Podelili so priznanja turističnim delavcem, štorklja letos v Pristavo

Maja Hajdinjak, 14. 12. 2022
Maja Hajdinjak
26. srečanje turističnih delavcev Pomurja
Aktualno

Jubilejna priznanja v roke Turističnemu društvu Dolina, Turistični zvezi Lendava vabi in Kulturnemu turističnemu društvu Ady Endre Prosenjakovci

V Kulturnem domu v Beltincih je bilo tradicionalno, že 26. srečanje turističnih delavcev Pomurja. Tudi letos je Pomurska turistična zveza (PTZ) podelila priznanja, plakete in kipec štorklje najzaslužnejšim na področju turizma. Kot je v uvodu prireditve povedal predsednik zveze Uroš Kamenšek, z veseljem ugotavlja, da so časi epidemije, ki je ohromila turistični sektor, preteklost in z velikim pričakovanjem čaka na uradne rezultate letošnje turistične sezone. »Vmesni rezultati nam kažejo zelo dobro. Pomurski turizem je okreval, imamo še ogromno priložnosti, vendar številke kažejo, da smo na pravi poti,« je povedal in se zahvalil vsem turističnim delavcem, da tudi v najtežjih časih niso obupali. Optimističen glede prihodnosti te panoge je bil tudi podpredsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja, ki je izpostavil ustanovitev PTZ kot bistveno za široko in raznoliko turistično ponudbo v Pomurju ter dodal, da so za to precej zaslužni tudi prostovoljci, ki delujejo v različnih društvih in skrbijo za promocijo svojih krajev.
Priznanja, plakete in kipec štorklje se podeljujejo na podlagi razpisa, ki ga vsako leto objavi PTZ. Komisija v sestavi Ester Povše, Marko Žižek in Boris Lebar je letos prejela skupno 27 predlogov. Jubilejna priznanja za izjemno večletno delo na področju turizma so prejeli Turistično društvo Dolina, Turistična zveza Lendava vabi (oboji za 10 let delovanja) ter Kulturno turistično društvo Ady Endre Prosenjakovci za 40-letno delovanje. Priznanja za prostovoljno delo na področju turizma so prejeli Danica Wolf, Igor Köveš, Jože Habjanič, Društvo vinogradnikov Mala Nedelja in Eta Sekereš. Za profesionalno delo na področju turizma so priznanje prejeli Paul Terenc Wadkin, Okrepčevalnica Cuffi, Hotel MAJ INN, Vila Šiftar ter Sobe gostilna pri Štorklji. Podeljene so bile tri tudi plakete Pomurske turistične zveze, in sicer so plaketo prejeli Turistično društvo Beltinci, Nada Pintarič in Igor Magdič.

srečanje-turističnih-delavcev-pomurja, pomurska-turistična-zveza
Maja Hajdinjak
Kipec štorklje je prevzel Rafael Pavličič.

Tudi za uporabnike s posebnimi potrebami 
Najvišje priznanje na področju turizma, kipec štorklje, je prejela družina Pavličič iz Pristave s svojim Vinogradniškim in kmečkim muzejem. Pavličičevi delujejo na področju turizma že skoraj 20 let. Sistematično in intenzivno zbirajo, urejajo, ohranjajo in negujejo osnovno kulturno dediščino okolja. Z zasebno muzejsko zbirko vinogradniškega in kmečkega muzeja, ki zajema več kot 600 eksponatov, oživljajo prikaz več kot tristoletnega družinskega vinogradništva in tipičnega murskopoljskega kmetovanja. Pri delovanju muzeja sodelujejo vsi družinski člani, zadnja tri leta pa muzej vodi najmlajši član družine, Rafael. S svojo dejavnostjo so znani tako v Sloveniji kot v tujini, obiski turistov v njihovem muzeju pa pomembno vplivajo tudi na druge turistične destinacije v regiji.
Muzej se posebej trudi tudi za uporabnike s posebnimi potrebami, tako so recimo njegovi redni obiskovalci člani društva slepih in slabovidnih, saj je pripoved v muzeju prirejena posebej za njih, prav tako pa se izpostavijo predmeti na dotik. Pavličičevi poleg muzejske dejavnosti na visoki ravni ohranjajo tudi nesnovno kulturno dediščino, med katero še posebej izstopa tamburaštvo. Z družinsko povezanostjo predano in zavzeto skrbijo za ohranjanje vsega, kar je zaznamovalo človeka v tem murskopoljskem okolju. S svojim znanjem, izkušnjami in predanostjo svoji dejavnosti pomagajo tudi različnim društvom in posameznikom v lokalni skupnosti. Pomoč in podporo nudijo vsem in vsakemu, ki ga zanimata zgodovina in poreklo, tako da vse, kar nastane, ostaja avtohtono in avtentično času in kraju. S prenosom znanj na mlajše generacije družina Pavličič skrbi tudi za to, da določena znanja ne bodo izumrla.
Program, ki ga je vodila Nataša Hartman Adjei, so popestrili glasbeni nastopi učencev Glasbene šole Beltinci.

srečanje-turističnih-delavcev-pomurja, pomurska-turistična-zveza
Maja Hajdinjak
Nastopili so učenci Glasbene šole Beltinci.

Konfigurator izletov
Turistična zveza Slovenije je bila v partnerstvu z društvom Hiša! uspešna na javnem razpisu za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij ter povečanje vključenosti njihovih uporabnikov v informacijsko družbo 2021–2023, ki ga je razpisalo ministrstvo za javno upravo. V okviru projekta Digitalizirajmo lokalne turistične vsebine bodo do septembra 2023 izvedli približno 25 izobraževanj na temo digitalnih znanj, oblikovali 5 novih digitalnih lovov na zgodbe, na spletni strani www.turisticna-zveza.si pa so že razvili konfigurator izletov, ki uporabniku omogoča, da si sam sestavi načrt za izlet ter ga poveže z aplikacijo Slovenski turistični vodnik, s pomočjo katerega si lahko uporabnik izbrane interesne točke na lokaciji tudi ogleduje. Konfigurator je na srečanju predstavila Katja Beck Kos iz društva Hiša!, z njim pa želijo vzpostaviti dodatno povezovanje med društvi in regijami ter lokalnimi ponudniki.
srečanje-turističnih-delavcev-pomurja pomurska-turistična-zveza