vestnik

(FOTO) Predmeti in podobe Dušana Kirbiša v soboški galeriji

Maja Hajdinjak, 15. 1. 2022
Maja Hajdinjak
Predmeti in podobe, Dušan Kirbiš
Aktualno

Razstava bo na ogled do 23. marca

V četrtek so v Galeriji Murska Sobota odprli razstavo letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada Dušana Kirbiša Predmeti in podobe, ki je bila posebej zasnovana za soboško galerijo.  Razstava sintetizira in zgosti celotno umetnikovo dosedanje ustvarjanje. »Gre za ogromen in nehomogen opus, bistveno pa se mi zdi, da v tem opusu Kirbiš ne prisega samo na en umetniški izraz, temveč na več izrazov, ki se ne izpodrivajo, ampak se dopolnjujejo,« je povedal kustos razstave Robert Inhof. Pri razstavi se Kirbiš drži načela konceptualizma, po katerem je ideja oziroma koncept umetniškega dela bolj pomemben kot delo samo, obenem pa razmišlja tudi o jezikovni sporočilnosti stvaritve v obliki tekstov, citatov, analitičnih stvaritev in vprašalnic. Gre pravzaprav za razstavljeno zbirko njegovih fragmentiranih osebnih vtisov. Hkratno razstavljanje izbranih najstarejših in najnovejših del kaže na cikličnost njegovega ustvarjanja. Na tej razstavi najdemo eno izmed njegovih najzgodnejših del iz leta 1975, ki jih umetniki ponavadi dajo samo na kakšne pregledne razstave, je še povedal Inhof. Slika tako za umetnika ni objekt, ki bi bil aktualen samo ob času svojega nastanka. 
O razstavi bo v sredini februarja izšel tudi katalog, ki pa, kot je povedal Dušan Kirbiš, ne bo v standardni obliki, temveč bodo v njem njegova spremna besedila ter besedila Roberta Inhofa in neznanih avtorjev, ki se tesno vežejo tudi na predstavljene eksponate.

dušan-kirbiš, galerija-murska-sobota, razstava
Maja Hajdinjak
Love story je delo, ki izraža umetnikov odnos do Moderne galerije.

Dušan Kirbiš, rojen leta 1953 na Jesenicah, deluje na področjih slikarstva, kiparstva, fotografije in novih medijev. Njegova dela hranijo v vseh pomembnih muzejih, galerijah in zbirkah sodobne slovenske umetnosti ter zasebnih zbirkah doma in v tujini, dve svoji deli pa je za stalno zbirko pred dvema letoma podaril tudi soboški galeriji; eno bo tudi s te razstave. Je redni profesor za področje likovne teorije in barvnih študij, deluje pa na oddelku za tekstilno tehnologijo Fakultete za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani. Nagrado Prešernovega sklada je prejel za razstavo O izvoru podob, ki jo je imel lani v Galeriji mesta Ptuj. 
dušan-kirbiš galerija-murska-sobota razstava
Kaj zdaj berejo drugi