vestnik

(FOTO) Predsednici Slovenije in Madžarske na ogledu novih prostorov DSŠ Lendava

Maja Hajdinjak, 5. 12. 2023
Maja Hajdinjak
Obisk predsednic Slovenije in Madžarske na DSŠ Lendava.
Aktualno

Poudarili pomen večjezičnosti

Dvojezična srednja šola (DSŠ) Lendava je od tega šolskega leta bogatejša za nove prostore, ki so jih slovesno predali v uporabo ob torkovem obisku predsednic Slovenije in Madžarske, Nataše Pirc Musar in Katalin Novak. Predsednici sta si sprva ogledali nove prostore, nato pa sta nagovorili zbrane. Tako Pirc Musarjeva kot Novakova sta poudarili pomen in vrednost večjezičnosti, ta po njunih besedah bogati tako posameznika kot družbo. Obenem je Novakova izpostavila dobro sodelovanje držav na področju manjšinske politike. »Ne razumejo pomena in bogastva narodnih manjšin v vseh državah enako. Obe s predsednico Pirc Musar se zavedava, da pripadnik neke narodne skupnosti ni sovražnik, ampak zaveznik,« je med drugim dejala. V spomin na dogodek sta predsednici republik skupaj s predsednico dijaške skupnosti DSŠ Lendava v časovno kapsulo, ki jo bodo shranili v avli šole, spravili svoja sporočila za zanamce.

odprtje-novih-prostorov, dvojezična-srednja-šola-lendava, nataša-pirc-musar, katalin-novak
Maja Hajdinjak
Obisk predsednic Slovenije in Madžarske na DSŠ Lendava.

Nove prostore šole, na kateri izvajajo 16 učnih programov, obiskuje pa jo 309 dijakov, so začeli graditi konec lanskega leta in z gradnjo zaključili konec prejšnjega šolskega leta, torej junija, uporabljati so jih začeli z novim šolskim letom. Na 250 kvadratnih metrih (šlo je za zunanjo teraso, kjer so bile že v osnovi mišljene učilnice, pa jih doslej zaradi pomanjkanja finančnih sredstev niso zgradili) so pridobili tri nove učilnice: eno veliko za strokovne predmete v programu predšolska vzgoja, ki se lahko preuredi tudi v dve manjši učilnici, moderen frizerski salon s 14 učnimi mesti, kabinet za organizatorko praktičnega usposabljanja pri delu in čajno kuhinjo. Vrednost projekta znaša 682.006,49 evra, od tega je večino prispevala Slovenija, delež Madžarske je približno 136.000 evrov. »Investicija pomeni zelo veliko pridobitev za šolo, kajti bili smo že v prostorski stiski. Na naši šoli se namreč oblikuje veliko manjših skupin in nismo imeli dovolj učilnic za izvajanje pouka, obenem smo zagotovili materialne in prostorske pogoje novim programom frizer, predšolska vzgoja in dvema programoma nižjega poklicnega izobraževanja,« je povedala ravnateljica šole Silvija  Hajdinjak Prendl. 

odprtje-novih-prostorov, dvojezična-srednja-šola-lendava, nataša-pirc-musar, katalin-novak
Maja Hajdinjak
Obisk predsednic Slovenije in Madžarske na DSŠ Lendava.

Predsednici Pirc Musarjeva in Novakova sta se pred obiskom šole srečali v prostorih Občine Lendava, kjer ju je pozdravil župna Janez Magyar. Popoldan sledi obisk Hiše priložnosti v Radmožancih in nato še kulturnega doma v Dobrovniku, kjer bo potekal pogovor s predsednicama. 
odprtje-novih-prostorov dvojezična-srednja-šola-lendava nataša-pirc-musar katalin-novak