Nekoč so kmetje žito kosili ročno s kosami, ga naložili na voz in odpeljali do kmetije, kjer je potekala mlatitev. »Pred štirimi leti je kmetovalec Karel Vratarič in eden naših starejših članov dal pobudo, da bi ljudem pokazali, na kakšen način pridemo do moke. Mi namreč že vrsto let pripravljamo dödolijado in pri tej jedi je ena od osnovnih sestavin moka. Tako smo se takrat odločili povezati žetev in mlatitev, žito pa dati v mlin in pridobiti moko. To bomo septembra razdelili med tekmovalce 18. dödolijade, ki bodo iz nje pripravili slastno specialiteto,« je povedala predsednica društva Vesna Maučec.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuBine Pušenjak se je vrnil z zdravljenja v tujini, doma so jim pripravili sprejem
Bine Pušenjak je pri dveh letih in pol zbolel za tumorom osrednjega živčevja. Zadnjih šest tednov so z družino preživeli v Italiji na zdravljenju.
Pred nekaj tedni so poželi 534 kilogramov pšenice, na »mlatitvi po indašnjo«, kot so poimenovali nedeljsko prireditev, pa so prikazali mlatitev pšeničnega klasja s staro mlatilnico. Pri tem je sodelovalo okoli 30 prostovoljcev, ki skrbijo za ohranjanje teh navad.