vestnik

(FOTO) V Gornji Radgoni na ogled Prepletanje misli Nane Irgolič

Maja Hajdinjak, 10. 4. 2023
Maja Hajdinjak
Nana Irgolič
Aktualno

Dela so nastala po principu filozofije kintsugi

V Domu kulture v Gornji Radgoni so odprli razstavo del domače umetnice Nane Irgolič. Gre za njeno prvo samostojno razstavo, ki jo je poimenovala Prepletanje misli. »Prek te razstave lahko začutite mojo notranjo resnico. Razstava predstavlja to, kar sem in kamor me vleče. Naslov razstave je izbran, ker gre za preplet vsega, kar sem doslej začutila in ugotovila,« je povedala na odprtju. 

nana-irgolič, prepletanje-misli, razstava, gornja-radgona
Maja Hajdinjak
Na odprtju je zbrane nagovorila tudi županja Urška Mauko Tuš.

Razstavljenih je 32 umetniških del – slik z vezenino, nastalih po principu filozofije kintsugi. Gre za umetnost popravljanja poškodovanih predmetov z zlatom, ki izvira iz Japonske. V osnovi gre za popravljanje razbitega porcelana z vezivom, ki mu dodajo zlate delce in tako nastane unikaten izdelek. Irgoličeva je to filozofijo prenesla v vezenine. »Namen mojega ustvarjanja je, da iz materiala, ki bi sicer postal odpadek, bodisi je to blago ali nit, spet naredim nekaj lepega, uporabnega, estetskega, nekaj, kar človeka kakor koli nagovori,« je povedala Irgoličeva in dodala, da je šele pred kratkim naletela na omenjeno tehniko in ugotovila, da je to pravzaprav to, kar že dela. Sama se pri tem ne želi omejevati zgolj na zlato barvo, temveč jo zanima različni spekter barv. Trenutno, pravi, jo najbolj privlačijo zemeljski toni. 

nana-irgolič, prepletanje-misli, razstava, gornja-radgona
Maja Hajdinjak
Nana Irgolič v družbi županje Urške Mauko Tuš in direktorice Kultprotura Tatjane Kotnik Karba.

nana-irgolič, prepletanje-misli, razstava, gornja-radgona
Maja Hajdinjak
Prva samostojna razstava Nane Irgolič: Prepletanje misli.

Vsa razstavljena dela so nastala v zadnjem letu, ob njih pa so si obiskovalci razstave lahko ogledali in kupili tudi zvezke oziroma skicirke, ki jih je oblikovala skupaj s prijateljema Aljo Sitar in Andražem Krambergerjem, ki ustvarjata zvezke, planerje idr. pod znamko LAV design.  
»Začutila sem, da želim na eni strani pokazati ljudem, kaj vse se da narediti z neuporabnimi nitmi in tekstilom, po drugi strani pa tudi pokazati drugim ta del sebe. V tej razstavi res vidim sebe in čutim to neko ravnovesje,« je o tem, zakaj se je odločila razstaviti svoja dela povedala Irgoličeva. O mladi umetnici smo v našem časopisu že pisali. Poleg ustvarjanja pod lastno znamko Naná na osnovni šoli poučuje o trajnosti v okviru programa Active Citizens Fund (ACF), sodeluje z Mladinskim centrom Gornja Radgona, kjer izvaja kreativne delavnice in se loteva različnih drugih projektov. »Zagotovo bom v tem letu šla še vsaj enkrat v Pariz, kjer sem v preteklosti že nabirala izkušnje in znanje. Cilj je, da bom svoja dela enkrat razstavljala v tujini,« še pove. 

nana-irgolič, prepletanje-misli, razstava, gornja-radgona
Maja Hajdinjak
Zvezke je oblikovala z Aljo Sitar in Andražem Krambergerjem.

nana-irgolič razstava prepletanje-misli gornja-radgona