vestnik

(FOTO) Visok jubilej rankovskih gasilcev spremljal tudi Ivo Boscarol. Junake sodobnega časa pozval k vključitvi v politiko

I. B., 3. 9. 2023
Jure Zauneker
Občinski praznik občine Tišina.
Aktualno

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Rankovci je praznovalo 130 let delovanja.

Društvo iz Rankovec je eno najstarejših v Pomurju, ustanovitelji in vsi nadaljnji člani pa so ga po besedah predsednika Antona Omarja ohranjali in ga čuvali kot večno luč, ki še danes združuje ljudi v vasi. "Stanje v društvu je podobno kot v zadnjih 130 letih. Še vedno je jedro, okoli katerega se zbira staro in mlado. Je društvo, ki organizira razna srečanja ob različnih priložnostih, sodelujemo z drugimi društvi in vse akcije pripravljamo skupaj," je dodal. 

rankovci, občinski-praznik-občine-tišina
Jure Zauneker
Občinski praznik občine Tišina.

Predsednik je izpostavil, da gasilce vsako leto čaka več izzivov, zato posebno pozornost posvečajo izobraževanju na različnih področjih. V društvu so nadvse ponosni na članstvo, njihovo strukturo in prizadevnost. V PGD Rankovci je včlanjenih polovica vaščanov in člani štejejo od 4 do 80 let. Omar, ki je povedal, da se mu mandat počasi izteka in bo funkcijo predal mlajšim, je prepričan, da je prihodnost gasilstva v vasi svetla. Danes v društvu delujejo štiri desetine, pionirji, mladinci, člani A in člani B. 

rankovci, občinski-praznik-občine-tišina
Jure Zauneker
Občinski praznik občine Tišina.

Društvu je čestital in pomembnejše dosežke navedel tudi predsednik Gasilske zveze Tišina Vinko Gajšt ter dodal, da bodo na tišinski osnovni šoli v tem šolskem letu uvedli gasilski krožek in mlade še dodatno navduševali nad to dejavnostjo. 

rankovci, občinski-praznik-občine-tišina
Jure Zauneker
Občinski praznik občine Tišina.

Zbrane je nagovoril še gasilski regijski poveljnik in član poveljstva Gasilske zveze Slovenije Dušan Utroša. Izpostavil je poslanstvo gasilcev, v katerega spada zaščita, pomoč in reševanje človeških življenj, premoženja širše družbene skupnosti in okolja, v katerem živimo. Gasilci v najhujših situacijah tvegajo življenja za bližnjega, obenem so gibalo razvoja kraja, v katerem živijo, služijo ljudem in domovini. Rankovskim gasilcem je čestital, ker so tudi sami junaki sodobnega časa. So pripravljeni, izobraženi in usposobljeni, s primerno infrastrukturo in tehniko ter izjemnim članstvom. Spomnil je, kako pomembni so bili gasilci, tudi pomurski, lani pri gašenju požara na Krasu, letos pri poplavah in tudi sicer v vsaki intervenciji. 

rankovci, občinski-praznik-občine-tišina
Jure Zauneker
Občinski praznik občine Tišina.

Častni gost prireditve je bil eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov Ivo Boscarol. V nagovoru je rekel, da ni slučaj, da je v Sloveniji v gasilstvu 400 tisoč članov. Kajti danes so tudi še mladi, ki ne dajo vse na pametne naprave, ampak tudi na vključevanje v družbo, pomoč, druženje, spoznavanje s tehniko, samopomoč, razumevanje drugih in tudi hierarhijo. "Vsaka stvar mora imeti svojega gospodarja, od družine, gasilskega društva do države. Tega se žal ne zavedamo. Če bi se zavedali, da mora država imeti gospodarja, potem se ne bi danes pogovarjali o strašnih milijardah za pomoč po poplavah, ampak bi se, ker že 20 let govorimo o segrevanju ozračja, te milijarde dali v preventivo že pred leti." Nadaljeval je, da preventiva seveda ni v rokah gasilcev, smo jim pa vsi hvaležni za opravljanje njihovega poslanstva. Poudaril je, da je treba nekaj spremeniti na sistemskem nivoju, sicer bosta dobra volja in zagnanost gasilcev ob vse hujših naravnih nesrečah premalo. 

rankovci, občinski-praznik-občine-tišina
Jure Zauneker
Občinski praznik občine Tišina.

"Ob koncu malo za šalo in veliko tudi zares, 400 tisoč vas je v Sloveniji, združujete od otrok do seniorjev, leve in desne, vse verske skupnosti, oba spola, ali ni čas, da bi v Sloveniji dobili tudi neko politično listo, ki bi res delala v dobro države? Zakaj se ne organizirate in greste na volitve? S 400 tisoč glasovi boste edina sredinska stranka oziroma lista, ki bo delala v dobro te države," je Boscarol pozval gasilce. 

rankovci, občinski-praznik-občine-tišina
Jure Zauneker
Občinski praznik občine Tišina.

Domače društvo mu je v zahvalo predalo košarico domačih dobrot in pütro, podjetnik pa je dodal, da bo to povrnil z donacijo, za obnovo opreme, ki so jo uničili v posredovanju pri poplavah ali za drug namen. Omar je na prireditvi izpostavil še, da so v minulih dneh namenu predali nov defibrilator, ki so ga nabavili s pomočjo donatorjev, tudi s sredstvi Boscarola. Spomnimo, da je gasilcem lani po požaru na Krasu doniral sredstva za popravilo gasilske opreme. 

Na slavnostni seji, ki je potekala v petek, in na osrednjem dogodku v soboto v Rankovcih so so podelili priznanja za večletna aktivna delovanja v društvu, podeljena so bila priznanja Gasilske zveze Tišina, Utroša pa je v imenu Gasilske zveze Slovenije PGD Rankovci ob visokem jubileju podelil plaketo za vestno in odgovorno opravljanje gasilskega poslanstva. 

Popoldan in zvečer je sledila še veselica z Modrijani. 

pgd-rankovci 130-let slovesnost