vestnik

(FOTO) Rezervisti že 20 let dopolnjujejo Slovensko vojsko, vajo so tokrat izvedli v Murski Soboti

Vestnik.si, 23. 2. 2023
Jure Zauneker
Vojaška vaja.
Aktualno

V rezervni sestavi SV lahko prostovoljno sodelujejo moški in ženske od 18. do 55. oziroma 60. leta (častniki), ki so telesno ter duševno sposobni za opravljanje vojaške službe in imajo vsaj srednjo poklicno šolo.

42 pogodbenih rezervistov 72. brigade Slovenske vojske (SV) je na vadbišču Berek v Murski Soboti končalo prvo letošnje obvezno usposabljanje. Ob podpori protioklepne čete so urili napad na ognjeno točko nasprotnikov. Stotnik Stanko Roškar iz rodovskega bataljona 72. brigade SV je povedal, da rezervisti morajo izpolnjevati naslednje: da so izurjeni in usposobljeni za opravljanje nalog, da so v dobri psihofizični kondiciji in da so motivirani. Damjan Rajh, glavni podčastnik v rodovskem bataljonu, je bil zadovoljen s tem, kar so pokazali rezervisti: »Urjenje je bilo za pogodbene pripadnike trening, vaja pa je bila tekma, na katero so se pripravljali.«

murska-sobota, vojaška-vaja
Jure Zauneker
Vojaška vaja.

»Prvi pogodbeni rezervisti so pogodbo o opravljanju vojaške službe v rezervni sestavi SV podpisali 21. decembra 2002. Kar 11 izmed njih jih služi še danes, ko stalno sestavo dopolnjuje 757 pripadnic in pripadnikov rezervne sestave,« pa ob tem sporočajo iz SV.

murska-sobota, vojaška-vaja
Jure Zauneker
Vojaška vaja.

V rezervni sestavi SV lahko prostovoljno sodelujejo moški in ženske od 18. do 55. oziroma 60. (častniki) leta, ki so telesno ter duševno sposobni za opravljanje vojaške službe in imajo vsaj srednjo poklicno šolo. Po sklenitvi pogodbe morajo kandidati brez odsluženega vojaškega roka praviloma prvo leto opraviti 13 tednov dolgo temeljno vojaško strokovno usposabljanje. Ta je podlaga za nadaljnje vojaško strokovno usposabljanje, med katerim pridobijo specialistično vojaško znanje in se usposobijo za opravljanje določene vojaške evidenčne dolžnosti, kot so na primer strelec, namerilec, vezist in drugi.

murska-sobota, vojaška-vaja
Jure Zauneker
Vojaška vaja.

Usposabljanje pogodbenih pripadnikov z odsluženim vojaškim rokom praviloma ni daljše od 30 dni na leto. O terminih usposabljanj so obveščeni do konca leta oziroma najmanj 30 dni pred prvim usposabljanjem v naslednjem letu. Za nekatera usposabljanja sta na voljo dva termina, da lahko pripadnik skupaj z delodajalcem izbere ustreznejši termin.

murska-sobota, vojaška-vaja
Jure Zauneker
Vojaška vaja.

Pogodbeni pripadniki rezervne sestave so lahko vpoklicani na opravljanje nalog, ki so nujne za zagotavljanje pripravljenosti SV, in sicer v več krajših terminih, pri čemer vpoklic v koledarskem letu ne sme biti daljši od 30 dni, vključno z vpoklicem na usposabljanje pa ne sme biti daljši od treh mesecev.

murska-sobota, vojaška-vaja
Jure Zauneker
Vojaška vaja.

Vsak pogodbeni rezervist za dneve, ko ni na usposabljanju, opravljanju nalog oziroma ne opravlja vojaške službe, dobi plačilo za pripravljenost za morebitni vpoklic 288,81 evra za 30 dni, če tisti mesec ni imel usposabljanj in ima opravljeno temeljno vojaško strokovno usposabljanje.

murska-sobota, vojaška-vaja
Jure Zauneker
Vojaška vaja.

Za opravljeno usposabljanje dobi plačilo, katerega višina je odvisna od dneva usposabljanja in formacijske dolžnosti. Zaposleni pogodbeni rezervisti niso oškodovani, saj za čas usposabljanja, ko bi morali delati, dobivajo nadomestilo plače, njegovemu delodajalcu pa ministrstvo za obrambo na podlagi pravočasno vloženega zahtevka v roku 90 dni po koncu usposabljanja izplača nadomestilo plače oziroma refundacijo. Nezaposleni dobijo denarno nadomestilo za vsak dan usposabljanja. Višina mesečnega denarnega nadomestila ne sme presegati 30 odstotkov višine minimalne plače, torej 361 evrov. Enako plačilo velja pri vpoklicu na opravljanje nalog, ki so nujne za zagotavljanje pripravljenosti SV.

murska-sobota, vojaška-vaja
Jure Zauneker
Vojaška vaja.

Ob vpoklicu v vojaško službo dobi enako plačo kot poklicni pripadnik stalne sestave SV na enaki formacijski dolžnosti. Ob vpoklicu na opravljanje vojaške službe v miru mu pripada povračilo razlike do osnovne plače, ki mu jo izplačuje njegov delodajalec v mesecu pred nastopom vojaške službe (brez prevoznih stroškov, stroškov prehrane, jubilejnih nagrad, regresa, delovne uspešnosti in nadur), pri čemer je določena tudi zgornja meja povračila. Upravičeni so do povračila prevoznih stroškov za prihod na usposabljanje in odhod z njega, skladno s predpisi pa lahko koristijo tudi počitniške zmogljivosti ministrstva.

murska-sobota, vojaška-vaja
Jure Zauneker
Vojaška vaja.

Ministrstvo pogodbene pripadnike v času usposabljanja in opravljanja vojaške službe tudi zavaruje za nesreče pri delu, obenem so nezgodno zavarovani za poškodbe, katerih posledica je smrt ali trajna izguba splošne delovne zmožnosti. Ministrstvo jim zagotavlja brezplačno pravno pomoč, če bi jih delodajalec zaradi opravljanja vojaške službe postavil v manj ugoden položaj ali jih ne bi sprejel nazaj na delo.

rezervisti vojska berek