vestnik

(FOTO) S priznanji in nagradami civilne zaščite so se poklonili posameznikom in društvom

Vestnik.si, 5. 3. 2024
Jure Zauneker
Dan civilne zaščite.
Aktualno

V Gledališču Park Murska Sobota je potekala osrednja regijsko slovesnost s podelitvijo priznanj in nagrad civilne zaščite v letu 2024.

V Sloveniji se 1. marec praznuje kot dan civilne zaščite. Z dnevom civilne zaščite želijo krepiti zavest javnosti o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o vlogi civilne zaščite pri varstvu pred njimi, želijo pa tudi poudariti pomen mednarodnega sodelovanja pri razvoju zaščite človeka in njegovega okolja. Štab Civilne zaščite za Pomurje je skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje in njeno izpostavo Murska Sobota ter v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota v Gledališču Park danes pripravil  osrednjo regijsko slovesnost s podelitvijo priznanj in nagrad civilne zaščite v letu 2024.

murska-sobota, dan-civilne-zaščite
Jure Zauneker
Dan civilne zaščite.

murska-sobota, dan-civilne-zaščite
Jure Zauneker
Dan civilne zaščite.

Ob tej priložnosti so bila vročena priznanja in nagrade civilne zaščite najbolj zaslužnim pripadnikom civilne zaščite, poklicnih in prostovoljnih reševalnih sestavov ter drugim posameznikom, skupinam, občinam ter gospodarskim družbam, zavodom in drugim organizacijam za zasluge in prispevek pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč za leto 2023.

murska-sobota, dan-civilne-zaščite
Jure Zauneker
Dan civilne zaščite.

murska-sobota, dan-civilne-zaščite
Jure Zauneker
Dan civilne zaščite.

Za območje Pomurja je poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije podelil skupaj 42 priznanj Civilne zaščite, od tega 8 bronastih znakov Civilne zaščite, 23 srebrnih znakov Civilne zaščite, 4 zlate znake Civilne zaščite, in 7 plaket Civilne zaščite. Ta priznanja so zahvala za dolgoletno in požrtvovalno delo na področju zaščite, reševanja in pomoči, številna pa tudi za hrabra dejanja ob različnih vrstah nesreč.

murska-sobota, dan-civilne-zaščite
Jure Zauneker
Dan civilne zaščite.

PLAKETA CIVILNE ZAŠČITE

Podeljuje se kot priznanje za posebne zasluge in izjemne uspehe pri zaščiti in reševanju ljudi, živali, premoženja, kulturne dediščine ter varovanju okolja ob naravnih in drugih nesrečah. Plaketa je bila podeljena prostovoljnim gasilskim društvom, ki letos obeležujejo 130 oz. 150 let aktivnega delovanja. Priznanje so prejeli Prostovoljno gasilsko društvo BUČEČOVCI– za 130 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo CEZANJEVCI– za 130 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo HODOŠ– za 130 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo MAKIŠAVCI– za 130 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo MORAVSKE TOPLICE– za 130 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo MURSKI PETROVCI– za 130 letnico delovanja in Prostovoljno gasilsko društvo VANČA VAS– za 130 letnico delovanja.

ZLATI ZNAK CIVILNE ZAŠČITE

Podeljuje se posameznikom, skupinam in organizacijam za dolgoletno uspešno delo pri razvijanju in krepitvi organiziranosti, usposobljenosti in pripravljenosti CZ ter drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, za pomembne dosežke pri razvojnem in raziskovalnem delu, ki je pomembno za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, hrabra dejanja ter druge izjemne dosežke pri zaščiti in reševanju ljudi, živali, premoženja, kulturne dediščine ter varovanja okolja ob naravnih in drugih nesrečah.

Zlati znak Civilne zaščite je bil podeljen tudi prostovoljnim gasilskim društvom, ki letos obeležujejo 120 let aktivnega delovanja. Priznanje so prejeli Slavko ŠKERLAK iz Sebeborec, Aleksander BUDJA iz Puconec; imenovanemu je bilo priznanje podeljeno na državni slovesni podelitvi nagrad in priznanj Civilne zaščite v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju, Prostovoljno gasilsko društvo BUNČANI– za 120 letnico delovanja iProstovoljno gasilsko društvo ČIKEČKA VAS– za 120 letnico delovanja. 

SREBRNI ZNAK CIVILNE ZAŠČITE

Podeljuje se posameznikom, skupinam in organizacijam za posebne zasluge in izjemen prispevek pri razvijanju in krepitvi varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami, izjemne dosežke pri zaščiti in reševanju ljudi, živali, premoženja, kulturne dediščine ter varovanja okolja ob naravnih in drugih nesrečah ter za izume in inovacije, s katerimi je bil dosežen pomemben napredek pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti za zaščito, reševanje in pomoč.

Srebrni znak Civilne zaščite je bil podeljen prostovoljnim gasilskim društvom, ki letos obeležujejo 100 oz.110 let aktivnega delovanja. Priznanje so prejeli Janez REŽONJA iz Bakovec, Prostovoljno gasilsko društvo ANDREJCI– za 100 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo BAKOVCI– za 100 letnico delovanja in Prostovoljno gasilsko društvo BRATONCI– za 100 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo BREZOVCI– za 100 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo DOKLEŽOVJE– za 100 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo FILOVCI– za 100 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo GANČANI– za 100 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo GORNJI SLAVEČI– za 100 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo IVANJŠEVCI– za 100 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo IVANOVCI– za 100 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo KRNCI– za 100 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo LEMERJE– za 100 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo MOŠČANCI– za 100 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo PETANJCI– za 100 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo SELO– za 100 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo SREDNJA BISTRICA– za 100 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo ŠALOVCI– za 100 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo VADARCI– za 100 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo VUČJA GOMILA– za 110 letnico delovanja, Prostovoljno gasilsko društvo VUČJA VAS– za 100 letnico delovanja in Prostovoljno gasilsko društvo ŽIŽKI– za 100 letnico delovanja.

BRONASTI ZNAK CIVILNE ZAŠČITE

Podeljuje se posameznikom, skupinam in organizacijam za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči. Priznanje so prejeli: Franc BARBARIČ iz Brezovec, Štefan CMOR iz Moravskih Toplic, Martin FICKO iz Rogašovec, Zdravko KREGULJ iz Apač, Dejvid RAKAR iz Murske Sobote, Milan ROJKO iz Negove, Boštjan SEDONJA iz Bakovec in Državna enota za hitre intervencije, Enota za prečrpavanje vode CZ - modul "SI HCP".

civilna-zaščita proslava priznanja nagrade