vestnik

(FOTO) S slavnostno akademijo zaznamovali 150 let zadruge v Prlekiji in namenu predali nove investicije

Damjana Nemeš, 9. 9. 2022
Vanesa Jaušovec
150 let SKZ Ljutomer, Križevci
Aktualno

Mineva 150 let od ustanovitve prve hranilno-kreditne zadruge v Ljutomeru, kar velja za začetek zadružništva na slovenskem. Ob tem jubileju so v Ljutomeru pri sedežu Splošne kmetijske zadruge (SKZ) Ljutomer-Križevci pripravili slavnostno akademijo, na kateri so se spomnili začetkov zadružništva v Prlekiji, hkrati pa so namenu predali nove skladiščne prostore.

SKZ Ljutomer-Križevci deluje danes na šestih lokacijah. Poleg poslovnih zgradb v centru Ljutomera in Križevec ima zadruga sedež v industrijski coni v Ljutomeru, kompleks obnovljenih hladilnic, celotne linije za sušenje ter kompleks za čiščenje, sortiranje in pakiranje čebule in krompirja deluje tudi v Ključarovcih, kjer je prav tako skladiščno-distribucijski center za žita s sušilnico, pralnico ter sušilnico in čistilno napravo za semena oljnih buč. Na lokaciji v Ključarovcih je tudi trgovina s kmetijskim repromaterialom in hlev za odkup živali, poleg tega pa zadruga deluje s trgovinami z repromaterialom za kmetijstvo, vrt in dom deluje v Ljutomeru, Veržeju in Radoslavcih. "Poleg tega je zadruga tudi lastnica skoraj sto hektarjev kmetijskih zemljišč in nekaj malega gozdov, ki so dana v najem članom zadruge," je pojasnil Alojz Štuhec predsednik SKZ Ljutomer-Križevci. 

150-let-skz, ljutomer, križevci
Vanesa Jaušovec
150 let SKZ Ljutomer, Križevci

Zadruga, ki torej letos praznuje 150 let, je kljub bogati tradiciji in velikemu potencialu leta 2015 zašla v velike težave. Ob poslovnih težavah so izgubili zaupanje članov in poslovnih partnerjev, vendar so z uspešno sanacijo rešili težave ter ponovno pridobivali zaupanje članov. "Zadnja leta nam je uspelo zaupanje nadgraditi in poslovni uspeh zadruge ni izostal," je povedal Slavko Petovar, direktor SKZ Ljutomer-Križevci. Pred dvema letoma so zato začeli razmišljati o nujnih investicijah, da bi poslovanje zadruge še izboljšali. Pri tem so izhajali iz potreb članov in ostalega kmetijskega okolja, tako so danes namenu predali dodatne skladiščne prostore za žita, v katerih bodo lahko skladiščili tri tisoč ton, rekonstruirali so hladilnice za zelenjavo v velikosti 2500 kubičnih metrov, zamenjali so vso strešno kritino, rekonstruirali elektro inštalacije ter uredili poslovne prostore zadruge. "Investicija je razen manjših montažnih del zaključena in je v pretežnem delu že funkcionalna, smo pa trenutno v fazi pridobivanja uporabnega dovoljenja. Celotna vrednost investicije je znašala približno 1,7 milijona evrov z davkom na dodano vrednost, pri tem pa smo pridobili 734 tisoč evrov nepovratnih sredstev," tako Petovar. 

150-let-skz, ljutomer, križevci
Vanesa Jaušovec
150 let SKZ Ljutomer, Križevci

Ob današnji slovesnosti je ljutomerski župnik Goran Merica celotno investicijo tudi blagoslovil, s prerezom traku pa so nove pridobitve tudi predali namenu. 

150-let-skz, ljutomer, križevci
Vanesa Jaušovec
150 let SKZ Ljutomer, Križevci

150-let-skz, ljutomer, križevci
Vanesa Jaušovec
150 let SKZ Ljutomer, Križevci

Več o zadrugi in zgodovini zadružništva pa v prihodnji številki Vestnika. 

skz-ljutomer-križevci 150-let-zadruge