vestnik

(FOTO) Na državnem tekmovanju mladih raziskovalcev Slovenije prvo mesto in zlato pobrali tudi dve pomurski šoli

Maja Hajdinjak, 17. 5. 2022
Vanesa Jaušovec
56. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije
Aktualno

Pred zagovori nalog je v telovadnici šole potekala svečana otvoritev srečanja, na kateri smo zbrali utrinke

Včeraj so se na Gimnaziji Murska Sobota zbrali mladi raziskovalci Slovenije, ki so se s svojimi raziskovalnimi nalogami uvrstili v drugi krog državnega tekmovanja, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). 

V prvem krogu državnega tekmovanja je sodelovalo 750 osnovno- in srednješolcev s 442 nalogami, od katerih se je na zaključno 56. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije uvrstilo 230 raziskovalnih nalog, ki jih je pod mentorstvom 333 mentorjev izdelalo 384 osnovno- in srednješolcev.

56
Vanesa Jaušovec
56. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije

Raziskovalne naloge so bile vsebinsko zelo razgibane, mladi pa so naloge predstavljali na 19 različnih področij. Skupno je bilo nagrajenih 79 zlatih raziskovalnih nalog (41 OŠ in 38 SŠ), 147 srebrnih raziskovalnih nalog (74 OŠ in 73 SŠ) ter 215 bronastih raziskovalnih nalog (120 OŠ in 95 SŠ).

Med pomurskimi šolami je bilo podeljenih 6 zlatih (3 Oš in 3 SŠ), 14 srebrnih (6 OŠ in 5 SŠ) ter 11 bronastih nagrad (6 OŠ in 5 SŠ). 

56
Vanesa Jaušovec
56. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije

Zlato priznanje in prvo mesto sta osvojili Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer z raziskovalno nalogo Izpostavljenost potrošnikov bisfenolu A, njegovim analogom in mešanicam ter njihov vpliv na zdravje ter Osnovna šola Sveti Jurij z raziskovalnima nalogama Izzivi rejništva – rejništvo z vidika rejnikov, otrok v rejništvu in strokovnih delavcev ter Mnenje mladih o epidemiji covida-19.

Zlato priznanje in drugo mesto so osvojile Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer z raziskovalno nalogo Izolacija barvil iz invazivnih tujerodnih rastlin in njihova aplikativna uporabaGimnazija Murska Sobota z nalogo Delinkventnost in kazniva dejanja mladih ter Osnovna šola Bakovci z nalogo Vpliv načrtne športne aktivnosti na napredek telesne zmogljivosti učencev. 

Srebrne nagrade so prejele še naloge z Biotehniške šole Rakičan, Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, Osnovne šole Beltinci, Osnovne šole Cankova, Osnovne šole I Murska Sobota ter Osnovne šole Sv. Jurij ob Ščavnici.

mladi-raziskovalci-slovenije zotks