vestnik

(FOTO) Stekla je obnova Pomurke med Vučjo vasjo in Lipovci

ABE, 7. 7. 2020
Jure Zauneker
Obnova avtoceste Vučja vas - Lipovci
Aktualno

Obnovitvena dela po napovedih ne bi smela povzročati daljših zastojev.

V ponedeljek so stekla gradbena dela za obnovo 11,2 kilometra pomurske avtoceste (Pomurke) na odseku med Vučjo vasjo oziroma nadvozom Bakovci/Krog in Lipovci oziroma Turniščem. V prvi fazi, ki bo trajala predvidoma en mesec, bosta zaprta prehitevalna pasova. V okviru celotne štirimesečne obnove namerava Dars obnoviti tudi priključka Murska Sobota in Lipovci. Obnovitvena dela na odseku po napovedih ne bi smela povzročati daljših zastojev.

murska-sobota, dars, obnova-avtoceste
Jure Zauneker
Obnova avtoceste Vučja vas - Lipovci

Pogodbena vrednost del je 12,6 milijona evrov. Dela, ki jih bo opravil Pomgrad, bodo po napovedih izvajalca končana do sredine novembra, ko se uradno začne izvajanje cestne zimske službe, je povedal Stanislav Tratar, vodja Avtocestne baze (ACB) Murska Sobota. Obnovitvena dela bodo potekala znotraj redne in načrtovane obnove odseka Vučja vas–Lipovci, ki je bil zgrajen leta 2003 kot prvi odsek pomurske avtoceste.

murska-sobota, dars, obnova-avtoceste
Jure Zauneker
Obnova avtoceste Vučja vas - Lipovci

Prihodnje leto je predvidena še obnova vozišča od priključka Vučja vas do nadvoza Bakovci/Krog. Ker se bo med letošnjo obnovo in obnovo v prihodnjem letu preuredil tudi sredinski varnostni pas na odseku med Vučjo vasjo in Lipovci, tako da ga bodo zamenjali z betonsko varovalno ograjo, in se bosta s tem razširila vozna in prehitevalna pasova, bo to gotovo pripomoglo k večji varnosti med vožnjo po tem odseku pomurke, je prepričan Stanislav Tratar, vodja ACB Murska Sobota.

Dragotinci padejo jeseni

Družba za avtoceste jeseni načrtuje tudi začetek odstranitve in preureditve območja še edine preostale cestninske postaje v Sloveniji, to je postaje Dragotinci na pomurski avtocesti. Z vzpostavitvijo sistema DarsGo za vozila, težja od 3,5 tone, namreč cestninske postaje na slovenskem avtocestnem omrežju niso več potrebne. Plato cestninske postaje Dragotinci se bo med odstranitvijo preuredil, tako da bo mogoče vzpostaviti normalen profil avtoceste in s tem dvigniti dovoljeno hitrost vožnje na 110 kilometrov na uro.

avtocesta obnova
Kaj zdaj berejo drugi