vestnik

(FOTO) Strokovni delavci iz Srednje Bistrice po nove kompetence v Milano  

Valentina Gjura, mag. Erika Hvala, Andrej Nemec, 2. 11. 2018
Osebni Arhiv
Ogledali so si znamenitosti Milana.
Aktualno

Med 15. in 19. oktobrom so se strokovni delavci vrtca in osnovne šole iz Srednje Bistrice udeležili gostovanja v Milanu. Tretji obisk je potekal v okviru mednarodnega projekta Erasmus plus, katerega krovni koordinator je Vrtec Bistrica pri OŠ Prežihovega Voranca Bistrica.

Projekt pod naslovom Razvijanje socialnih kompetenc otrok z zgodnjim poučevanjem tujega jezika vključuje vrtce iz Estonije, Bolgarije, Italije in Slovenije. S partnerji pa sodelujejo že drugo leto zapored.


Skupaj z ostalimi udeleženkami projekta iz Estonije in Bolgarije so bili deležni toplega sprejema otrok in zaposlenih iz treh vrtcev iz Italije; Don Milani in Sandro Pertini iz Opere ter F.Ili Cervi iz Noverasca.

f49b694392fc06403eeaf92a73a3bcff
Osebni Arhiv
Sprejeli so jih otroci.


Otroci so skupaj z vzgojiteljicami pripravili kratke programe s plesom in petjem, s katerimi so prikazali, kako spoznavajo vse države, ki so vključene v mednarodni projekt.

Sodelovali pri različnih aktivnostih

V času srečanja v Italiji so udeleženci spoznavali pristope poučevanja tujega jezika, obiskali šolo in vrtec Montessori v Comu; hospitirali učenju angleškega jezika s predšolskimi otroki iz vrtcev iz Opere in Noverasca in videli, da otroci vidno napredujejo z znanjem angleščine; obiskali šolo Reggio Emilia, kjer so nas seznanili s konceptom vzgoje in izobraževanja, z vrednotami in zgodovino vrtcev v občini Reggio Emilia; imeli voden ogled ateljeja, interaktivnega prostora ter raziskovalnega laboratorija po principu vzgoje Reggio Emilia ter obiskali gledališče »Pane e Mate« v Fallavecchii, ki je znan kot cirkus za otroke, v katerem so uživali tudi odrasli.



Obiskali so tudi tamkajšnjega župana, ki jih je sprejel in spremljal do glasbene šole, kjer so si ogledali prostore šole ter koncert. Vzgojiteljice so jih skupaj s starši otrok povabili na večerjo. Vidi se, da se starši zavedajo moči tujega jezika, občina in starši pa živijo za ta projekt.

0952e29492091e2380a532ebe723c181
Osebni Arhiv
Sprejel jih je tudi župan.

Poleg strokovnih vsebin so videli tudi kulturne in zgodovinske znamenitosti mesta italijanskega mesta. Kljub natrpanemu urniku so pomurski udeleženci Milano zapustili s prijetnimi vtisi in z novimi strokovnimi spoznanji.

Osebni Arhiv
Sprejel jih je tudi župan.
vrtec srednja bistrica OŠ Prežihovega Voranca Bistrica. erasmus +