vestnik

(FOTO) Tako sta Italijana tihotapila pasje mladiče

ABE, 18. 9. 2018
Nataša Juhnov
Italijana sta pse prevažala v kombiju.
Aktualno

Policisti policijske postaje so v petek popoldan na pomurski avtocesti pri Gančanih odkrili tihotapce živali. Dva Italijana sta v kombiju prevažala 107 pasjih mladičev, namenjenih na italijanski trg, vrednih vsaj 60.000 evrov. Živali so bili kupljene blizu madžarsko-romunske meje. 

e4bb9bd677f3cddb44c9803825f955b7
Pums
Pasje mladiče so prevažali v nevzdržnih razmerah.


Patrulja Policijske postaje Murska Sobota za izravnalne ukrepe je v petek opravljala običajno in rutinsko kontrolo na pomurskem avtocestnem omrežju. Med nalogami je ob 11.45 med drugim prti izvozu Gančani v smeri Maribora pod drobnogled vzela kombi italijanskih registrskih oznak, v katerem sta bila dva italijanska državljana. 45-letnik je vozil ivecov tovorni kombi, njegov pet let starejši sodržavljan je bil sopotnik.Pri pregledu listin in zunanjosti vozila je bilo najprej ugotovljeno, da na vozilu ni veljavne vinjete, kot prometno dovoljenje pa je voznik izročil le kopijo, za kar mu je bila izrečena globa.
Ko pa sta policista pregledovala tovorni del kombiniranega vozila, sta slišala cviljenje.


"Voznik je bil pozvan, da odpre vrata tovornega prostora. V vozilu so bili nameščeni večji in manjši zabojniki. Pri pogledu v zabojnike je bilo v le-teh polno pasjih mladičev. Psi so bili stlačeni v zabojnike in zaprti v kletke, kjer ni bilo posod z vodo in hrano. Med postopkom je bilo ugotovljeno, da tujca nezakonito prevažata 107 pasjih mladičev, med katerimi je eden poginil. Na vprašanja, če imata ustrezne papirje, sta na vpogled dala le 18 potnih listov za pse," je pojasnila Suzana Rauš s Policijske uprave Murska Sobota.
V notranjosti je bilo v škatlah pasjih mladičev, različnih pasem, tudi čistokrvne živali. Živali so bile kupljene na madžarsko-romunski meji, vrednost mladičev, gre predvsem torej za čistokrvne živali, pa je, kot ocenujejo policisti, vsaj 60.000 evrov. Namenjene so bile za italijansko tržišče.

52aea5ca3151f3493abcd9706bbb1058
Pums
Pasje mladiče so prevažali v nevzdržnih razmerah.


Po besedah tiskovne predstavnice pomurske policije so policisti obvestili pristojno inšpekcijo Veterinarske uprave RS, ki je postopek prevzela in pse odvzela ter jih namestila v zavetišče za živali. "Podan je bil predlog pristojnemu prekrškovnemu organu Uprav RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Tujcema bo izdana odločba pristojnega prekrškovnega inšpektorja in globa v višini 800 evrov," je še pojasnila Rauševa.

a200cff4cf0c038af8e2bd479addbcb0
Nataša Juhnov
Petkov dogodek je predstavil Janko Šobak, komandir tukajšnje policijske postaje za izravnalne ukrepe.


Živali so zdaj v zavetišču Mala hiša v Lukačevcih, kjer bodo do torka ostale v karanteni. Italijana čakajo ustrezni postopki zaradi kršitev Zakona o zaščiti živali.

Pums
Pasje mladiče so prevažali v nevzdržnih razmerah. 
temno pomurska avtocesta Tihotapci živali