vestnik

(DOLNJA BISTRICA) Slovenskemu helikopterju na pomoč še hrvaški, zdaj Prekmurce rešujeta oba

Vestnik.si, 6. 8. 2023
Štefan Horvat
Helikopter hrvaške vojske pomaga v Dolnji Bistrici.
Aktualno

Naši ekipi, fotografu Juretu Zaunekerju in novinarki Majdi Horvat, se je že zjutraj uspelo prebiti do vasi Dolnja Bistrica, kjer slednja že ves dan spremlja dogajanje.

Slovenskemu helikopterju, ki je na lokaciji od dopoldneva, je zdaj na pomoč prileten še veliko večji helikopter hrvaške vojske.

poplave-2023, reka-mura, dolnja-bistrica, slovenska-vojska, hrvaška-vojska
Štefan Horvat
Helikopter hrvaške vojske pomaga v Dolnji Bistrici.

Z betonskimi bloki namreč želijo zajeziti del nasipa, ki se je sinoči zrušil. Se je pa nebo nekoliko razjasnilo in je poleg sonca, zasijal tudi žarek upanja, da dodatnega dežja ne bo več. 
Bloke so na nasip sicer poskušali namestiti že ponoči, ampak jim to ni uspelo. Gasilci so morali namreč pripraviti veliko vreč s polnili, ki jih dajo med betonske bloke.

poplave-2023, reka-mura, dolnja-bistrica
Majda Horvat
Helikopter prenaša betonski blok, da bi zajezili vodo, ki dre skozi porušen nasip.

Že več ur to poskušajo narediti s helikopterjem slovenske vojske Cougar, ampak je teren popolnoma razmočen, voda si pa vse širše utira pot k vasem.
Kot smo izvedeli na terenu, zdaj župani okoliških občin, ki jim voda preti, stikajo glave, kako bi škodo čim bolj omejili. Da bi za vse preprečili najhujše, pa najverjetneje žal ne bo možno. 

20230806_092513
Majda Horvat
Dušan Utroša in Vera Markoja na poti k nasipu, ko je prispel helikopter.

Civilna zaščita z muljnimi črpalkami prečprava vodo prek ceste med Julo in Trebežem, da bi ohranili cesto prevozno, ki je trenutno še edina vez Dolnje Bistrica z ostalim svetom, saj so druge ceste povezave pod vodo.  

poplave-2023, dolnja-bistrica, reka-mura
Majda Horvat
Poplave v Dolnji Bistrici.

72 ljudi je v Dolnji Bistrici ostalo na svojih domovih, ostalih, približno 300, se je evakuiralo, odšli pa so v glavnem k sorodnikom. Mesta, kjer naj bi bili nastanjeni, so v glavnem prazna, nekaj pa jih je vseeno tudi tam. Dve družini sta tako v telovadnici OŠ Črenšovci. 

poplave-2023, dolnja-bistrica, reka-mura
Majda Horvat, Jure Zauneker
Poplave v Dolnji Bistrici.

Ne hodite po nasipih
Martin Smodiš, vodja CZ, je znova pozval ljudi, naj ne hodijo po nasipih in naj se s traktorji ne vozijo po nasipih, ker je ta zelo razmočen, naj si ne ogledujejo stanja reke Mure, ker pretok še vedno ne popušča. Močan je kar 1500 kubičnih metrov sekundo, kar je nekajkrat več kot običajno. 
Smodiš posebej opozarja ljudi, naj tega ne počnejo, ker je nevarno, hkrati pa načenjajo že tako razmočene brežine nasipa. 
Domačini ponoči poskušali odstraniti cesto
Kot je pojasnil regijski gasilski poveljnik Dušan Utroša, je prvi korak, da bodo poskusili zajeziti ta del nasipa, drugi korak pa, da bodo to vodo na območju Dolnje Bistrice poskušali speljati proti Hotizi in Veliki Polani, torej jo preusmeriti v zaledje, tudi tako, da bodo prekopali ceste. 
Ponoči so poskušali že domačini razbremeniti pritisk razlite vode z območja Dolnje Bistrice tako, da so odprli poti proti poplavnemu gozdu Virica na območju vasi Žižki. A se je bagerist prevrnil. 
Za to potezo so se odločili z namenom obvarovati območje Dolnje Bistrice, kjer je bil začasno blokiran  most, pod katerim se je voda stekala proti naselju Hotiza. 
Od Hotize naprej je nasip obnovljen leta 2006 in tam ni nevarnosti, da bi ga voda porušila, ampak zdaj je Hotiza ogrožena z vodo, ki se steka na območje lendavske občine s strani Dolnje Bistrice. 
Bojijo se, kaj bo 
Prebivalci Mirišča so še vedno na svojih domovih, saj se voda še ni približala hišam, prav tako je še vedno prevozna tudi cesta, ki vodi do naselja. Bojijo pa se večera in tega, da jih bo dosegla razlita voda z območja Dolnje Bistrice, kar pa je odvisno od tega, v katere vse smeri bodo zdaj s prekopi, prečrpavanjem in ovirami preusmerjali to vodo. Zdaj so to usmerili v poplavni gozd Virica, od koder že teče v smer zaselka Ložič pri Hotizi, del te vode pa se zdaj steka pri mostu ter preko ceste proti Dolnji Bistrici proti Hotiškemu jezeru in naprej proti Mirišču, ki je približno dva kilometra nižje.
dolnja-bistrica nasip reka-mura poplave-2023