vestnik

(FOTO) To so najbolj urejeni kraji v občini Puconci

Vestnik, 15. 10. 2019
Arhiv občine
Dolina.
Aktualno

V občini Puconci so v sklopu projekta Moja dežela lepa in gostoljubna, ki poteka pod okriljem Turistične zveze Slovenije, podelili priznanja izbranim krajem, ki so imeli najbolj čiste in urejene javne površine.

Prvo mesto je pripadlo Dolini, ki je imela v času treh ogledov urejene vse javne površine. Kot so zapisali v obrazložitvi, je bilo urejeno okrog gasilskega doma, športnega parka in na vseh javnih cestah. "Gasilski dom od letos krasi lep naravni napis Dolina, ki obiskovalca vabi, da si ogleda in naredi spominsko fotografijo in jo deli s svojimi najdražjimi. S postavitvijo naravne dekoracije iz trsja so se poklonili najbolj prepoznavni prireditvi Trgatev, ki je v letu 2018 praznovala 16. rojstni dan," je med drugim zapisano.

dolina, ocenjevanje-krajev
Arhiv občine
Dolina.

Drugo mesto je pripadlo Brezovcem, kjer so urejeni tudi vsi eko otoki, obiskovalci pa imajo ob vožnji po glavni cesti lep občutek. "Ko se turisti zapelje po glavni cesti iz smeri Brezovci v smeri Lemerje na levi strani lahko opazi najlepše urejeni otroški vrtec Vila čira čara, ki je poleg prijaznega kraja za varstvo otrok, tudi lepa in urejena stavba, ki krasi Brezovce. Zraven vrtca je urejeno športno igrišče, ki je bilo ob vsakem obisku primerno urejeno, pokošeno in vse nepotrebne stvari okrog parka pospravljene. Športni objekt je v primerjavi z letom 2019 dobil novo podobo, saj je prebarvan in objekt krasijo breze, ki so zaščitni znak nogometnega kluba in samih Brezovec," je sporočila komisija. 

brezovci, ocenjevanje-krajev
Arhiv občine
Brezovci.

brezovci, ocenjevanje-krajev
Arhiv občine
Brezovci.

Na tretjem mestu pa so pristali Šalamenci, kjer so bile javne površine prav tako urejene. "V času obiskov smo opazili, da so uredili gredico pri informacijski tabli in še dodatno uredili cvetlično gredico na križišču, ki vodi do športnega parka," je zapisano. 

šalamenci, ocenjevanje-krajev
Arhiv občine
Šalamenci.

šalamenci, ocenjevanje-krajev
Arhiv občine
Šalamenci.

Predstavnike krajevnih skupnosti in društev komisija vsako leto tudi poziva, da se lotijo ureditve svojih vaških središč v skladu z zgodbo, po kateri je vas najbolj prepoznavna. Za to sta bili podeljeni tudi posebni priznanji za izpostavitev turistične zgodbe svoje vasi. Dobila jo je vas Pečarovci, v kateri so letos izpostavili Pečarovski len in dve na novo postavljeni lončeni skulpturi. Drugi prejemnik pa je Jurij Kozar iz Prosečke vasi, ki je z inovativno rešitvijo, da čim lažje spravi drva iz drvarnice do hiše, okrog hiše postavil 150 metrov železniške proge. 

jurij-kozar, ocenjevanje, občina-puconci
Arhiv občine
Jurij Kozar.

jurij-kozar, ocenjevanje, občina-puconci
Arhiv občine
Jurij Kozar.

pečarovci, ocenjevanje-krajev, občina-puconci
Arhiv občine
Pečarovci.

pečarovci, ocenjevanje-krajev, občina-puconci
Arhiv občine
Pečarovci.

Na prireditvi ob občinskem prazniku občine Puconci pa so podelili tudi priznanja prostovoljcem za dolgoletno delo v društvih in v Zvezi kulturnih in turističnih društev v občini ter za uspešno kulturno ustvarjanje in ohranjanje ljudskega izročila. Prejemnici sta Mira Huber iz Pečarovec in Marta Sapač iz Beznovec. Prva je aktivna članica Kulturno turističnega društva Pečarovci, cerkvenega zbora župnije sveti Sebeščan, kjer je tudi vodja, obenem pa je bila gonilna sila pri izdaji CD plošče z naslovom Na pragu Goričkega. Trenutno vodi cerkveni zbor, zbor Društva upokojencev Cankova in Pevke in pevce TKŠD Pečarovci. Sapačeva pa  je članica Turističnega društva Vrtnica Beznovci že od ustanovitve, ves čas predana članica upravnega odbora in tri mandate tudi podpredsednica društva. Je tudi ena od pobudnic za ustanovitev skupine Ljudskih pevk Vrtnica, vsako leto pa tudi pomaga pri izvedbi prireditve Pesem naj druži ljudi. 

nagrajenci, občina-puconci
Arhiv občine
Mira Huber in Marta Sapač.

nagrajenci, občina-puconci
Arhiv občine
Nagrajenci.

občina-puconci urejenost-krajev prostovoljci