vestnik

(FOTO) V Gornji Radgoni odprli razstavo izbranih grafik

Maja Hajdinjak, 11. 11. 2023
Maja Hajdinjak
Razstava izbranih grafik, nastalih na mednarodni grafični delavnici.
Aktualno

Art klub 7, Lebenshilfe Straden in VDC Murska Sobota – enota Gornja Radgona nadaljujejo z odličnim mednarodnim sodelovanjem

V galeriji doma kulture v Gornji Radgoni so odprli razstavo izbranih grafik, ki so nastale letošnjega junija na mednarodni grafični delavnici, ki jo je izvedlo društvo Art klub 7 in v njej povezalo uporabnike Varstveno-delovnega centra (VDC) Murska Sobota – enota Gornja Radgona in Lebenshilfe Straden iz sosednje Avstrije. 17 uporabnikov omenjenih zavodov je ustvarjalo skupno štiri dni, in sicer v tehnikah linoreza – visoki tisk ter suhe igle – globoki tisk. Njihovi mentorji so bili Danilo Plohl, ki je tudi dal idejo za temo delavnice, Manuela Gutmann, Rebecca Schmidt in Aleksandra Fekonja. Slednja je kreativna vodja Art kluba 7 in kot je povedala od odprtju razstave, si njihovo društvo že odkar obstaja zelo prizadeva, da povezuje ljudi in vse drugačnosti, ki obstajajo.

vdc-gornja-radgona, lebenshilfe-straden, art-klub-7, razstava, grafike
Maja Hajdinjak
Razstava izbranih grafik, nastalih na mednarodni grafični delavnici.

Opisala je tudi zgodovino sodelovanja z zavodoma, ki sega tri leta nazaj, ko jo je k sodelovanju povabila Silvia Schmidbauer iz Lebenshilfe Straden, že drugo leto pa sta sodelovanje razširili in se mednarodno povezali. »Zgodilo se je eno veliko prijateljstvo in zelo hvaležna sem, da smo se lotili tega projekta, ker sem spoznala čudovite ljudi. Za naprej imamo še veliko idej, ki jih ne bo zmanjkalo. Umetnost ne pozna meja, ustvarjalnost pa nam osmišlja življenje. Zaradi umetnosti obstajajo narodi, brez nje tudi družbe ne bi bilo, in marsikdaj olajša tudi posameznikovo življenje,« je med drugim povedala in se na koncu zahvalila vsem sodelujočim in posebej uporabnikom. 

vdc-gornja-radgona, lebenshilfe-straden, art-klub-7, razstava, grafike
Maja Hajdinjak
Razstava izbranih grafik, nastalih na mednarodni grafični delavnici.

Na odprtju so zbranim nekaj besed namenili še vodja gornjeradgonskega VDC-ja Polonca Lovrec, direktorica Lebenshilfe Netzwerk GMBH Monika Brandl, županja Občine Gornja Radgona Urška Mauko Tuš ter asistentki iz avstrijskega zavoda Rebecca Schmidt in Manuela Gutmann. Dogodek sta z recitalom pesmi popestrili Helena Lah in Marinela Perič.
vdc-gornja-radgona lebenshilfe-straden art-klub-7 razstava grafike