vestnik

(FOTO) V Lucovi zaznamovali 90-letnico obstoja gasilskega društva

Vestnik.si, 5. 6. 2022
Damjana Nemeš
V Lucovi so zaznamovali 90 let obstoja tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva.
Aktualno

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Lucova letos praznuje 90 let obstoja in delovanja. Visok jubilej so proslavili s slovesnostjo, ki je potekala pri vaško-gasilskem domu v Lucovi.

Vas Lucova spada med manjša naselja v petrovski občini, kljub temu pa ima aktivne in prizadevne gasilce različnih generacij, ki ohranjajo vrednote gasilstva in jih krepijo. Čeprav so se velikokrat v vseh teh letih spopadali s pomanjkanjem sredstev, so vseskozi stremeli k dobri opremljenosti gasilcev, saj je le to recept za uspešno intervencijo v primeru nesreč. "Visok jubilej nas torej spominja na dolgo, včasih težavno, pa tudi z uspehi kronano pot, ki so jo generacije gasilcev prehodile požrtvovalno. Vseskozi smo prenašali humana dejanja iz roda v rod in ostajali zvesti humanemu poslanstvu, obenem pa si prizadevali za izboljšanje požarne varnosti," je na slovesnosti povedal predsednik PGD Lucova Ernest Kardoš. 

pgd-lucova, 90-let-delovanja
Damjana Nemeš
Ernest Kardoš, predsednik PGD Lucova.

Delo prednikov in njihove uspehe je zbranim, med katerimi so bili člani prostovoljnih gasilskih društev Adrijanci, Gornji Petrovci, Peskovci, Stanjevci, Kukeč, Košarovci, Križevci, Šulinci, Neradnovci, Ženavlje, Boreča, Martinje, Trdkova, Čepinci, Markovci in Sobrače, s katerimi so Lucovčani pobrateni, predstavil tajnik društva Tadej Šeruga. 

pgd-lucova, 90-let-delovanja
Damjana Nemeš
Zgodovino društva je predstavil njegov tajnik Tadej Šeruga.

Ob koncu slovesnosti, ki so jo z deklamacijami popestrile učenke Osnovne šole Gornji Petrovci Kiara, Tiara in Taja, je podpredsednik Gasilske zveze Gornji Petrovci Johann Laco predsedniku PGD Lucova izročil odlikovanje gasilska plamenica prve stopnje, ki mu jo je na podlagi 24. člena statuta podelila Gasilska zveza Slovenije.  

pgd-lucova, 90-let-delovanja
Damjana Nemeš
Podpredsednik Gasilske zveze Gornji Petrovci Johann Laco (na levi) je predsedniku Prostovoljnega gasilskega društva Lucova Ernestu Kardošu izročil odlikovanje gasilska plamenica prve stopnje, ki jo podeljuje Gasilska zveza Slovenije.

pgd-lucova 90-let-delovanja