Župnija Markovci je ponovno organizirala tradicionalne župnijske koline. Idejo zanje je pred leti dobil domači župnik Dejan Horvat, ko je skupaj z drugimi moškimi obiskoval kuharski tečaj v sosednjih Čepincih. Prvotna ideja je bila kupiti svinjo in v okviru kuharskega tečaja prirediti koline, zato so skuhali kislo zelje in "bujto" repo, pripravili krvavice, druge klobase in pečenko, skratka vse, kar spada h kolinam.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(FOTO) Dvakratni bis za zasedbo Silence v Murski Soboti
Tako kot decembra 2022 v Lendavi je tudi v Gledališču Park v Murski Soboti na tokratnem koncertu skupine Silence dvakrat zahtevalo dodatek. In ga tudi dobilo.
Kruha moški niso želeli peči, zato so to nalogo prepustili ženskam, tako pa so iz te ideje nastale župnijske koline, ki v Markovcih potekajo že približno dvajset let. Osnovna ideja kolin je druženje vseh faranov ter ostalih ljudi od blizu in daleč, pobudnik in glavni organizator dogodka pa je župnik Horvat, ki na ta dan zjutraj daruje tudi sveto mašo za vse žive in pokojne dobrotnike.
Dobrote za letošnje koline je pripravljalo sedem domačih kuharjev, ti so poleg že naštetih dobrot pripravili tudi ocvirke in žolco, pridne gospodinje pa so spekle še pogače. Ob kolinah je bila tudi letos za vse obiskovalce odprta kapela pri župnišču, drugo leto zapored pa je potekal tudi nekaj več kot devet kilometrov dolg pohod, na katerega se je odpravilo okrog 30 pohodnikov.
Ti se so od župnišča sprehodili skozi Čepince do tamkajšnjega graničarskega muzeja in si ga tudi ogledali, pot pa so nadaljevali do razglednega stolpa na Verici in mimo mejnega prehoda Čepinci-Verica, od tam pa so se po obronkih Markovec vrnili do župnišča, kjer se je ob 12. uri začel še kulinarični del župnijskih kolin, manjkala ni niti glasba.