Letošnja bogračiada je na dvorišče Hotela Diana privabila 15 ekip – podjetnike, politične stranke, turistična društva in šolo. Številni nasmejani kuharji so v kotlih počasi kuhali bograč in poskušali skuhati najboljšega - takšnega, ki bo prepričal strokovno komisijo. Janez Gjergjek, Peter Tratnik in Zdenka Tompa so ocenjevali teksturo, barvo, gostoto in kuhanost sestavin.
Čeprav je recept poenoten in vsaka ekipa od organizatorja prejme tri osnovne sestavine, se po treh urah kuhanja med seboj precej razlikujejo, pravi predsednica strokovne komisije. »Pomemben je namreč postopek. Bograč mora imeti zadostno količino čebule, govejega, svinjskega in divjačinskega mesa, nekaj sveže paprike in česna, krompirja, proti koncu pa je potrebno dodati tudi vino. Bograč ni kot juha in ni zelo gost, pomembno je namreč razmerje med mesom, krompirjem in omako,« še razloži Zdenka Tompa. Da je pravilen postopek zares pomemben, potrjuje Jože Bertalanič iz Turističnega društva Dobrovnik, ki je že dvakrat odnesel zlato in eno bronasto priznanje. »Predvsem čebulo je potrebno dobro prepražiti, da res lepo zlato porjavi in dobi pravo aromo,« razkrije sogovornik.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuZnanih je več podrobnosti o pretepu na soboški tržnici
Dve osebi sta iskali pomoč v regijski bolnišnici.
Sodelujoče ekipe:
Društvo žena in deklet Sončnica, Stranka Alenke Bratušek, Socialni demokrati Prekmurja, SMC stranka modernega centra, Pri vročem kotličku, Kuharji iz jojšja, Stranka Lista Marjana Šarca, Območna obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Levica Pomurje, Mestne četrti MS, Gimnazija Murska Sobota, ZOT in TD Dobrovnik, Prijatelji Franca Kanglerja, Saubermacher-komunala.
Dogodek, ki ga v sodelovanju organizirata Mestna občina Murska Sobota in Hotel Diana, kljub tekmovalnemu značaju spodbuja družabnost, se strinja lastnica hotela Jasna Klepec, ki pravi, da so s številčnostjo prijavljenih ekip zadovoljni: »Mislim, da je število optimalno, ravno dovolj za naš zunanji prostor. Tudi z obiskom smo zadovoljni, od 12. ure obiskovalci lepo polnijo mize.« Sogovornica v nadaljevanju razkriva, da tudi sama rada pripravlja bograč. »Moj mož je bil Prekmurec, zato malo že vem, kako se to pripravi,« zaključi.
Kdo je skuhal najboljši bograč, bo strokovna komisija razglasila zvečer.