vestnik

(FOTO) V Murski Soboti diši po bograču

T. L., 18. 5. 2019
Niko Časar
Aktualno

Bograč ima v Prekmurju prav posebno mesto. Zasidran je v našo kulinariko in kuharske prireditve vedno znova privabljajo kuharje in pokuševalce.

Letošnja bogračiada je na dvorišče Hotela Diana privabila 15 ekip – podjetnike, politične stranke, turistična društva in šolo. Številni nasmejani kuharji so v kotlih počasi kuhali bograč in poskušali skuhati najboljšega - takšnega, ki bo prepričal strokovno komisijo. Janez Gjergjek, Peter Tratnik in Zdenka Tompa so ocenjevali teksturo, barvo, gostoto in kuhanost sestavin.

efcef8430ec3379434b373f6d4fe94bb
Niko Časar

7dd01b15e1afaf9e5418c3ba4797a782
Niko Časar

Čeprav je recept poenoten in vsaka ekipa od organizatorja prejme tri osnovne sestavine, se po treh urah kuhanja med seboj precej razlikujejo, pravi predsednica strokovne komisije. »Pomemben je namreč postopek. Bograč mora imeti zadostno količino čebule, govejega, svinjskega in divjačinskega mesa, nekaj sveže paprike in česna, krompirja, proti koncu pa je potrebno dodati tudi vino. Bograč ni kot juha in ni zelo gost, pomembno je namreč razmerje med mesom, krompirjem in omako,« še razloži Zdenka Tompa. Da je pravilen postopek zares pomemben, potrjuje Jože Bertalanič iz Turističnega društva Dobrovnik, ki je že dvakrat odnesel zlato in eno bronasto priznanje. »Predvsem čebulo je potrebno dobro prepražiti, da res lepo zlato porjavi in dobi pravo aromo,« razkrije sogovornik.

d5ad0f8b3a68f1c521458bb9afa38abe
Tadeja Lepoša
Jože Bertalanič, TD Dobrovnik.



c187c6e3bfd3d5ad7ab8831cdaa66fb6
Niko Časar

Sodelujoče ekipe:
Društvo žena in deklet Sončnica, Stranka Alenke Bratušek, Socialni demokrati Prekmurja, SMC stranka modernega centra, Pri vročem kotličku, Kuharji iz jojšja, Stranka Lista Marjana Šarca, Območna obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Levica Pomurje, Mestne četrti MS, Gimnazija Murska Sobota, ZOT in TD Dobrovnik, Prijatelji Franca Kanglerja, Saubermacher-komunala.


Dogodek, ki ga v sodelovanju organizirata Mestna občina Murska Sobota in Hotel Diana, kljub tekmovalnemu značaju spodbuja družabnost, se strinja lastnica hotela Jasna Klepec, ki pravi, da so s številčnostjo prijavljenih ekip zadovoljni: »Mislim, da je število optimalno, ravno dovolj za naš zunanji prostor. Tudi z obiskom smo zadovoljni, od 12. ure obiskovalci lepo polnijo mize.« Sogovornica v nadaljevanju razkriva, da tudi sama rada pripravlja bograč. »Moj mož je bil Prekmurec, zato malo že vem, kako se to pripravi,« zaključi.
Kdo je skuhal najboljši bograč, bo strokovna komisija razglasila zvečer.

7e94393bf8ebbec9d307f10e60d2870f
Niko Časar


3ec2ac5f734af26e21046cac9806e27e
Niko Časar
Nataša Hartaman Adjei

2039be92b429b3011f6bfe08de2ee97a
Niko Časar

c1f860cc73485b0e0626b4029478eb96
Niko Časar

e7b16f01ca99b57fb9897629a66e91b8
Niko Časar


4aeb3ef0ddaecd26f5bcc79f8c339804
Niko Časar

789b6b13cfb089a0644d3337e4c86ae3
Niko Časar

96d95473a7b1df2e1ff85c8034c58bf3
Niko Časar

fb9e127386c525d9cd584e13f647e9e2
Niko Časar

bogračiada 23. bogračiada hotel Diana MOMS bograč prireditev