vestnik

(FOTO) V novih razstavnih prostorih na ogled dela Tatjane Mijatović

Vestnik.si, 12. 11. 2023
Jure Kljajić
Otvoritev razstave ter prostorov Business Point.
Aktualno

Okamenki so pričevalci časa in svarilo človeku, naj z naravo ravna odgovorno in tako prepreči izumrtje živalskih in rastlinskih vrst

V novih poslovnih prostorih na Lendavski ulici 1 v Murski Soboti, kjer so uredili tudi galerijsko prireditveni prostor Business Point ART (gre za prostore nekdanjega Pomurskega tiska), odprli likovno razstavo umetnice Tatjane Mijatović z naslovom Okamenki. Kot je v recenziji zapisal likovni kritik in kustos Mario Berdič Codella, Mijatovićeva likovno umetnost dojema kot »način angažiranja in nestrinjanja s poseganjem v naravne biotope«.

business-point-art, razstava-kartonaža
Jure Kljajić
Otvoritev razstave ter prostorov Business Point.

S samostojnimi razstavami se predstavlja doma in v tujini, prav tako je aktivna udeleženka likovnih srečanj. Razstava likovnih del Okamenki so slike fosilov, rib, amonitov, školjk, morskih trav, praproti, insektov in sledi, ki jih narava pušča v procesu fosilizacije. So pričevalci časa in svarilo človeku, naj z naravo ravna odgovorno in tako prepreči izumrtje živalskih in rastlinskih vrst. »Tatjana Mijatović se v svoji najnovejši ustvarjalni fazi posveča geološki preteklosti Zemlje. To predstavlja pomemben preobrat v njenem likovnem izražanju, saj se oddaljuje od prejšnjih tem in slogov. S pojavom fosilov se odraža njeno zanimanje za preteklost ekosistema. Njena dela združujejo različne geološke sloje, ki vključujejo amonite, školjkarje, preslice, praproti, morske anemone in ribja okostja. Posebej opazne so natančne, mikroskopske poteze, ki ustvarjajo omrežje geoloških struktur in bioloških tkiv. S tem se Tatjana Mijatović odpira novim ustvarjalnim možnostim na slovenski likovni sceni,« je še zapisal kustos. Odprtje je popestril glasbeni nastop pevke Betine Litrop.

business-point-art, razstava-kartonaža
Jure Kljajić
Otvoritev razstave ter prostorov Business Point.

tatjana-mijatović okamenki razstava business-point-art