vestnik

(FOTO) Simbol slovenstva odslej tudi pri dvojezičnih šolah v Porabju

Maja Hajdinjak, 25. 3. 2022
Maja Hajdinjak
Na dvorišču DOŠ Jožefa Košiča so posadili lipo.
Aktualno

Želijo si, da bodo pod lipama sedele še številne generacije porabskih Slovencev

Slovenski generalni konzulat v Monoštru se je skupaj z Dvojezično osnovno šolo (DOŠ) Jožefa Košiča Gornji Senik in DOŠ Števanovci, Kmetijsko-gozdarskim zavodom Murska Sobota in čebelarji z obeh strani meje pridružil projektu Čebelarske zveze Slovenije Dan sajenja medovitih rastlin. Kot je povedala generalna konzulka Metka Lajnšček, gre za plemenito pobudo Čebelarske zveze Slovenije, dogodek pa ima dvojni pomen in namen: "V prvi vrsti je ozaveščanje o ohranjanju narave in pomenu čebel za zdravje našega planeta, druga pomembna vloga dogodka pa je promocija slovenstva v Porabju. Ravno zato smo izbrali lipo, ki je poleg tega, da je medovita rastlina, simbol slovenstva." Obe lipi so darovali Slovenski državni gozdovi.

doš-jožefa-košiča, gornji-senik, porabje, lipa, čebele
Maja Hajdinjak
Na dvorišču DOŠ Jožefa Košiča so posadili lipo.

Na DOŠ Jožefa Košiča so lipo v družbi učencev posadili generalna konzulka, ravnateljica šole Ildiko Dončec, markovski in dolenski duhovnik Dejan Horvat ter Vili Hribernik, ki sta sicer tudi čebelarja, ter Stanko Kapun, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota. Ta je zbranim opisal tudi postopek pravilnega sajenja sadnega drevja. Učenci so se dogodku pridružili s pesmijo, kasneje pa se posladkali z lipovim čajem in lipovim medom. Metka Lajnšček je dogodek sklenila z besedami, da si želi, da bodo pod to lipo sedele še številne generacije porabskih Slovencev.

doš-jožefa-košiča, gornji-senik, porabje, lipa, čebele
Maja Hajdinjak
Na dvorišču DOŠ Jožefa Košiča so posadili lipo.

V Porabju sicer izvajajo več projektov, povezanih s čebelami. Vsako leto so aktivni ob svetovnem dnevu čebel, s šolami v Porabju in tudi širše na Madžarskem izvajajo tradicionalni slovenski zajtrk, na Slovenski vzorčni kmetiji so sadili medovite rastline, lani pa so razpisali tudi natečaj Zgodbe s panjskih končnic.
porabje gornji-senik doš-jožefa-košiča lipa čebele