vestnik

(FOTO) V razprodanem Gledališču Park predvajali Duhovnico. Pred občinstvo stopila tudi glavna akterka

I. B., 22. 3. 2024
Jure Kljajić
Duhovnica.
Aktualno

V Gledališču Park v Murski Soboti so sinoči predvajali dokumentarni film Duhovnica, ki govori o Jani Kerčmar Džuban. Dvorana je bila nabito polna, po uri in pol predvajanja je sledil še pogovor z ustvarjalci. Na oder je stopila tudi glavna akterka filma. Tokrat si je film ogledala tretjič in kot je dejala, so ji tudi sedaj tekle solze po licu, ko je videla prizore s selanskimi in apaškimi verniki. Pogreša jih, je dejala.

Spomnimo, film pripoveduje zgodbo evangeličanske duhovnice, ki se znajde na pomembnem razpotju. Soočena z življenjsko dilemo, ali zapustiti duhovniški poklic in s tem prekiniti dolgo družinsko duhovniško tradicijo, saj sta oče in mama prav tako duhovnika. Jana s svojimi svobodomiselnimi in humornimi nazori ruši cerkvene norme. Sčasoma postaja v lastni cerkvi vedno bolj izobčena. Njene dolgo zakopane rane iz otroštva se prav tako odpirajo in vedno bolj se kažejo razpoke v družinskih odnosih. Na vasi velja za božjo predstavnico na Zemlji, a tudi ona nosi svoj križ in je človek iz mesa in krvi. 

duhovnica, film, maja-prettner
Jure Kljajić
Duhovnica.

Jana Kerčmar Džuban je po predvajanju dejala, da je film nenačrtovano postal izpovedni. "Režiserka Maja je v Luthrovem letu prišla do mene, ker želi posneti film o duhovnicah. Jaz sem razumela, da bo film o več duhovnicah in sem potrebovala tri mesece, da sem ugotovila, da Maja snema film o meni. Enkrat sem se peljala z njo in si mislila, kako dolže že snema mene, kdaj bo začela z mamo? Potem ji je še enkrat rekla, da tudi ona pride na vrsto. Kasneje sem na precej neroden način na ekumenskem bogoslužju v Apačah ugotovila, da se snema film o meni. Na začetku sem bila skeptična, kaj bo iz tega. Po eni strani mi je bilo žal, potem pa se je začelo nenačrtovano dogajati. Če bi jo na začetku dobro razumela, danes ne bi stala tukaj," je pojasnila in nasmejala občinstvo. Z njo je na oder stopila tudi hčerka Milada. 

duhovnica, film, maja-prettner
Jure Kljajić
Duhovnica.

Tekom snemanja filma je Jana začutila, da ne spada v okolje, v katerem je živela. "V zadnjih letih sem, to moji verniki vedo, vedno dajala poudarek na Jezusovo zlato zapoved. Ljubi svojega boga s srcem, dušo, mišljenjem, svojega bližnjega kot samega sebe. To je nad zakonom in preroki, to je zame zlata zapoved, ki sem se je vedno držala in otroke o njej učila." In kakšno je sporočilo filma? Skozi film sporoča, da smo vsi, ne glede na vero in raso, božji otroci, in ne glede na to, kako ga imenujemo, imamo istega boga. "Dosti nerazumljivih stvari, izkušenj se je mi je zgodilo v življenju. V srcu sem se spominjala, kdo in kaj sem. Danes povem, da odpovedi nisem dala zaradi zamer. Z nekdanjimi kolegi nismo bili na isti valovni dolžini, in odpoved je bila neke vrste pomoč, da sem sledila sama sebi," je povedala in dodala, da je odpoved dala tudi zaradi ugovora vesti. 

duhovnica, film, maja-prettner
Jure Kljajić
Duhovnica.

Jana Kerčmar Džuban sedaj dela v domu za ostarele, njene sanje pa ostajajo Križevci, od koder izhaja njen oče. Veselje ima tudi z otroki, čebelami. 

Režiserka filma je Maja Prettner, direktor fotografije Jože Glažar, glasbo in podobo plakata za film je sooblikoval Matej Končan. Sporočilo filma po besedah režiserke je, da svetu manjka malo več odpuščanja, odprtosti, in da se pogum izplača. "Film slavi žensko moč." 

duhovnica, film, maja-prettner
Jure Kljajić
Duhovnica.

Snemanje je potekalo na različnih koncih Pomurja, ustvarjali so ga štiri leta. "Jani so se stvari kar dogajale. Zaključili smo z odprtim, optimističnim koncem, ker je pred njo še ogromno izzivov in mislim, da jih bo premagala," tako režiserka. Glažar in Prettnerjeva pri tem filmu nista sodelovala prvič, oba pa sta povedala, da sta morala na začetku zaradi številnim izzivov ujeti ritem in dinamiko snemanja. 

duhovnica, film, maja-prettner
Jure Kljajić
Duhovnica.

V filmu vidimo tudi Jožico Semler in Marjanco Vrenčič iz apaške evangeličanske občine. Obe sta z nekdanjo duhovnico povezani še danes in tudi onidve sta stopili na oder.  

duhovnica, film, maja-prettner
Jure Kljajić
Duhovnica.

Film Duhovnica bo v Murski Soboti predvajan še v soboto ob 20. uri. 

duhovnica dokumentarni-film jana-kerčmar-džuban gledališče-park film