vestnik

(FOTO IN VIDEO) V znak podpore evropskim kmetom so se tudi pomurski podali na ulice

Vestnik.si, 2. 2. 2024
Jure Kljajić
Protestni konvoj Pomurskih kmetov.
Aktualno

Kmetje iz Prekmurja in Prlekije so danes zvečer pripravili samoiniciativno akcijo, v kateri so se s traktorji in transparenti odpravili na opozorilno vožnjo.

Okrog 18. ure so se začeli zbirati na bencinskem servisu v Vučji vasi, od koder so se skozi Radence in Tišino podali do Murske Sobote, kjer so pri trgovskem centru BTC City opravili krajši postanek. Kot nam je zaupal eden od številnih kmetov, ki se je udeležil akcije, so se zanjo odločili zaradi nevzdržnih razmer v kmetijstvu, ki pestijo vse evropske kmete. "Gre torej za podporo kmetom drugod po Evropi, hkrati pa je tudi borba za pravice kmetov v lastni državi. Jezi nas tudi, da so slovenske kmetijske organizacije opravile sestanke brez nas, pred dnevi pa so predsednika vlade Roberta Goloba pozvale, naj na srečanju voditeljev držav članic Evropske unije predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen predstavi zahteve slovenskih kmetov. Močno dvomimo, da bo to pismo doseglo svoj namen," so ob robu opozorilne vožnje s traktorji povedali kmetje iz Pomurja.

Težave, na katere so kmetje opozarjali že na lanskem protestnem shodu, so še vedno pereč problem, nanašajo se na neproizvodne površine, uvoz ukrajinskega žita in poceni živil iz Ukrajine, hiter in nepremišljen zeleni prehod, naravne ujme in katastrofe ter nenehni ekonomski pritiski. 

kmetje protest podpora