vestnik

(FOTO) Foto-video klub Lendava obeležil 15 let delovanja

Maja Hajdinjak, 30. 4. 2024
Maja Hajdinjak
15. obletnica delovanja Foto-video kluba Lendava.
Aktualno

Ob jubileju so pripravili s fotografijami dokumentiran pregled svojega 15-letnega delovanja

V soboto so v prostorih Muzeja meščanstva v Lendavi obeležili 15. obletnico delovanja Foto-video kluba Lendava. Člani kluba so ob jubileju pripravili s fotografijami dokumentiran pregled svojega 15-letnega delovanja, ob fotografijah pa so bili na ogled tudi katalogi, plakati in vabila z večjih razstav in prireditev, ki so jih organizirali. Na ogled je tudi manjša zbirka starih fotoaparatov, med katerimi so posamezni še v uporabi.

foto-video-klub-lendava, razstava, 15-let, lendava
Maja Hajdinjak
15. obletnica delovanja Foto-video kluba Lendava.

Zbrane je najprej nagovoril predsednik kluba Ladislav Sobočan, nato pa je član kluba Igor Ternar predstavil zgodovino delovanja kluba. Tega je leta 2008 ustanovila peščica ljubiteljskih fotografov. Njihova želja je bila, da s skupnim delom, učenjem in medsebojno izmenjavo izkušenj in znanj na področju fotografije pomagajo eden drugemu pri osebnem razvoju. V društvu veliko pozornosti posvečajo uvajanju mladih v veščine fotografiranja, tako da jih izobražujejo na svojih delavnicah ali pa jih povabijo medse kot bodoče člane kluba. Veliko energije vlagajo tudi v vzpostavljanje in vzdrževanje stikov s fotografi iz drugih držav. Rezultat teh prizadevanj se kaže v prijateljskem in strokovnem sodelovanju s hrvaškim Fotoklubom Čakovec, madžarskim Kanizsa Fotoklubom in Vet-art forumom iz Avstrije. Od leta 2008 do danes so organizirali številne odmevne razstave in projekte, med najpomembnejšimi so npr. razstava Mura – reka, ki nas povezuje, tradicionalna razstava, ki jo vsaki dve leti postavijo na gradu Grad Fotografije štirih dežel, razstava Poklon surrealizmu, ki so jo pripravili v povezavi z razstavo slik Salvadorja Dalija v Galeriji-muzeju Lendava. Sodelovali so na 20. fotografskem salonu Pannonia v Veszpremu in ob 10. obletnici delovanja kluba v Romuniji v sodelovanju s tamkajšnjim fotoklubom Mokoš obiskovalcem s svojimi fotografijami predstavili življenje in vrednote v Prekmurju. Sledili sta razstavi v Centru Banffy Utrinki iz Transilvanije in Od Pinc do Hodoša, pa razstava Črno-beli svet v Galeriji-muzeju Lendava in razstava klubskih fotografij s fotografskega izleta po Moravskem. Organizirali so tridnevno prireditev Dnevi fotografije v Lendavi, ki so jo začeli z odprtjem razstave v parku Roža. Tam periodično razstavljajo svoje fotografije enkrat do dvakrat letno, kar predstavlja svojevrstno kulturno pridobitev mesta Lendava. Člani Biserka Sijarič, Dora Tüske, Bojan Sobočan, Nikola Nemet, Borut Graj in Igor Ternar so svoje fotografije razstavljali tudi na številnih samostojnih razstavah.

foto-video-klub-lendava, razstava, 15-let, lendava
Maja Hajdinjak
15. obletnica delovanja Foto-video kluba Lendava.

Ob koncu prireditve je Rozina Nemec, vodja območne izpostave JSKD za kulturno dejavnost, članom kluba podelila priznanja Antona Ažbeta. Bronasta priznanja so prejeli Borut Graj, Viktor Hranilović in Peter Škrilec, srebrna Sandi Baumgartner, Miran Dominko, Slavko Kohek, Ladislav Sobočan in Igor Ternar ter zlati priznanje Kristijan Jesenović in Biserka Sijarič.
foto-video-klub-lendava lendava 15-let