vestnik

(FOTO) Zgrajena južna soboška obvoznica

Timotej Milanov, 28. 9. 2018
Jure Zauneker
Aleksander Jevšek
Aktualno

Z otvoritvijo ceste storjen prvi korak k rešitvi prometne problematike v mestu, naslednji bo pomenil začetek gradnje vzhodne obvoznice

V Murski Soboti so odprli 2,7 kilometra dolgo južno obvoznico, ki so jo po letih odlašanja in zapletov pri izbiri izvajalcev začeli graditi aprila letos. Obvoznico so skupaj s soboškim županom Aleksandrom Jevškom predali namenu predsednik vlade Marjan Šarec, predsednik državnega zbora Dejan Židan in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Vrednost investicije je šest milijonov evrov, od tega je bilo pet milijonov evropskih sredstev. Gradnja južne obvoznice je bila namreč sofinancirana s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj, preostala sredstva pa sta prispevali direkcija za infrastrukturo in Mestna občina Murska Sobota, dela je izvedlo pomursko gradbeno podjetje Pomgrad skupaj s partnerjem Asfalti Ptuj. Južna obvoznica je zgolj prvi korak pri trajnejši rešitvi prometne problematike v mestu. Tej bo sledila še gradnja vzhodne obvoznice, ki bo ključna za prometno razbremenitev mestnega središča, saj bo povezala avtocesto in severni del mesta, kjer se nahaja največ trgovskih in proizvodnih obratov. V okviru gradnje obvoznice so zgradili tudi dve novi krožišči in 43 metrov dolg nadvoz nad železniško progo Pragersko-Hodoš.

Gospodarstvo potrebuje dobro infrastrukturo

»Z obvoznico razbremenjujemo mestno središče, ustvarjamo več priložnosti za življenje na ulicah in trgih, uresničujemo vizijo živega mesta z boljšim zrakom in boljšimi pogoji za kakovostno življenje. Z obvoznico povezujemo mesto in regijo z avtocestnim omrežjem in vseevropskim koridorjem Lizbona-Kijev. Goričko je od danes bližje Ljubljani, naša severna obrtno-podjetniška cona pa boljše povezana s svetom, da postane še konkurenčnejša za nove naložbe,« je ob otvoritvi povedal Jevšek, ki je še dodal, da se je s tem tudi olajšal dostop do regijskih turističnih znamenitosti. Gradnjo obvoznice je Jevšek označil za skupni projekt mestne in državne politike, ki je po njegovem mnenju pomemben tudi z vidika večje varnosti udeležencev v prometu. »Od Expana in Soboškega jezera do Čarde, to je naša vizija.« Jevšek je pri tem omenil še pomen nadaljevanja gradnje vzhodne obvoznice in zbrane vladne predstavnike pozval k takojšnjemu izvajanju projekta. Alenka Bratušek je Jevšku odgovorila, da so tudi na ministrstvu že pripravljeni na gradnjo vzhodne obvoznice. Pri tem je izpostavila, da je vlaganje v prometno infrastrukturo ena od zavez vlade v tem mandatu.


»Nič ti ne pomaga, če imaš proizvodnjo in dobre izdelke, če se potem gneteš v kolonah in teh izdelkov ne moreš pravočasno plasirati na trg,« pa je Marjan Šarec izpostavil pomen infrastrukture za gospodarstvo v mestu.

cee36d9a16c7aa9da8f0c56ea985f179
Jure Zauneker
Na otvoritvi južne soboške obvoznice so bili prisotni tudi številni predstavniki politike.

Bratuškova izkoristila govor za promocijo Diane
Medtem kot sta tako Šarec kot Bratuškova v svojem govoru povedala, da sama nimata zaslug za gradnjo obvoznice, saj sta šele pred kratkim prišla na zdajšnje položaje, pa je ministrica za infrastrukturo na koncu svoj govor izkoristila še za promocijo komercialnega dogodka. »Gospod župan, tebe pa izzivam, da 13. oktobra oba spet skuhava dobro bujto repo,« so bile besede, ki jih je namenila županu Jevšku, hkrati pa javnost s tem opozorila na Festival bujte repe, ki bo na ta dan v Murski Soboti na dvorišču Hotela Diana. Kot smo že poročali, gre za družbo v lasti novopečene državne sekretarke v Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Olge Belec, ki je na zadnjih državnozborskih volitvah kandidirala na listi Stranke Alenke Bratušek.


3a22f86b053fd1adb9d6481623f32605
Jure Zauneker
Aleksander Jevšek, Marjan Šarec in Alenka Bratušek


aac0530cf364f1dd3b2f67c31d313a17
Jure Zauneker
Otvoritev južne soboške obvoznice.

54d3273d9308a30bb3f0eb14943bbb91
Jure Zauneker
Aleksander Jevšek in Marjan Šarec

9ca87b9ef11eddda8add5242b55951e3
Jure Zauneker
Po novi cesti so se najprej zapeljali z eletričnim vozilom.


d3e8f45e669157124b98adb34d6a3111
Jure Zauneker
Marjan Šarec

d2a3a6355ff9245b8b6a96c6eccd72b2
Jure Zauneker
Otvoritev južne soboške obvoznice

4d0a61a6f2833ef7e871025dec46ad5e
Jure Zauneker
Otvoritev južne soboške obvoznice

južna obvoznica MURSKA SOBOTA