vestnik

Gabrijelo Küzma naj bi zamenjal kulturni delavec in radijski urednik

Majda Horvat, 5. 9. 2023
A. Nana Rituper Rodež
V javnosti se že nekaj časa pojavlja ime Boštjana Rousa, etnologa in kulturnega antropologa, ki je vrsto let delal kot novinar, zdaj pa je urednik Murskega vala. Je tudi dolgoletni in predan kulturni delavec ter nekdanji predsednik Kulturno-umetniškega društva Beltinci.
Aktualno

Kljub odstopu bi se lahko delo v občinskih strukturah našlo tudi za Küzmovo, in sicer na področju priprave projektov.

Poročali smo že o tem, da je občinski svet Občine Beltinci pred dnevi na dopisni seji odločal o predhodnem soglasju k razrešitvi Gabrijele Küzma, direktorice Zavoda za turizem, kulturo in šport (ZTKŠ) Beltinci, pred iztekom mandata. Prošnjo za soglasje je enajstčlanski svet zavoda ZTKŠ 25. avgusta poslal županu Marku Viragu in članom občinskega sveta, razlog za to pa je odstopna izjava Küzmove, oddana 21. avgusta. Delovno razmerje bo zdajšnji direktorici, ki je to funkcijo prevzela oktobra 2019, sporazumno prenehalo 30. septembra. 

Ni bilo presenečenje

Odstop Küzmove ni presenečenje. Napetosti med njo in vodstvom občine so se stopnjevale že nekaj časa, zaupanje pa se je najbolj skrhalo ob nesrečni potopitvi mlina na Muri v Ižakovcih oktobra lani. Čeprav so zadnji dogodki in prireditve v občini dajali vtis, da je ponovno vzpostavljeno pričakovano sodelovanje, pa je rez že maja sprožila odločitev občinskega sveta. Ta je na takratni seji zavrnil obravnavo letnega programa dela in finančnega načrta ZTKŠ za leto 2023, a potrdil poročilo in zaključni račun za leto 2022. Občinski svet s tem ni sledil svetu zavoda ZTKŠ, ki je predlagal potrditev ključnih dokumentov za delo zavoda tako za lani kot tudi za letos.

otok-ljubezni, mlin, porušen, občina-beltinci, virag, vojska, mura
Jure Kljajić
Napetosti med Gabrijelo Küzma in vodstvom beltinske občine so se stopnjevale že nekaj časa, zaupanje pa se je najbolj skrhalo ob nesrečni potopitvi mlina na Muri v Ižakovcih oktobra lani.

Eden od razlogov za nezaupnico Küzmovi, ki jo je s svojo odločitvijo pokazal občinski svet, je poslovanje zavoda. Ta je lani ustvaril 211 tisoč evrov prihodkov, od tega 78 tisoč evrov s tržno dejavnostjo, odhodki pa so znašali 240 tisoč evrov. Zavod, ki je iz občinskega proračuna prejel 94 tisoč evrov sredstev (83 tisoč za turizem in 11 tisoč evrov za kulturo), je torej poslovno leto 2022 končal v rdečih številkah. Ob tem spomnimo, da je bilo imenovanje Küzmove za direktorico povezano s pričakovanjem, da bo javni zavod ustvaril več prihodkov s tržno dejavnostjo, za kar ima po takratnih besedah župana na voljo dobro infrastrukturo. Direktorica je v poročilu pojasnila, da so se odhodki v letu 2022 najbolj povečali zaradi porasta stroškov dela. Ti so za sedem redno zaposlenih – od tega dva za nedoločen čas, javnih delavcev pa niso imeli – v letu 2022 znašali skupaj 140 tisoč evrov. Stroški so narasli tudi zaradi več izvedenih kulturnih prireditev in nakupa drobnega inventarja.

Ostane v službi

Svet zavoda bo zdaj začel postopke za izbiro novega direktorja ZTKŠ. V javnosti se že nekaj časa pojavlja ime Boštjana Rousa, etnologa in kulturnega antropologa, ki je vrsto let delal kot novinar, zdaj pa je urednik Murskega vala. Je tudi dolgoletni in predan kulturni delavec ter nekdanji predsednik Kulturno-umetniškega društva Beltinci.

Kljub odstopu bi se lahko delo v občinskih strukturah našlo tudi za Küzmovo, in sicer na področju priprave projektov. V prvi polovici avgusta je namreč občina razpisala prosto delovno mesto koordinatorja pri projektu medgeneracijskega centra.

ztkš-beltinci gabrijela-küzma boštjan-rous