vestnik

Gasilci iz Gornje Bistrice so že sto let v službi ljudi

Vestnik.si, 31. 5. 2023
Arhiv društva
90-letnica društva leta 2013.
Aktualno

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Gornja Bistrica letos zaznamuje sto let delovanja.

Prostovoljna gasilska četa Gornja Bistrica je bila ustanovljena 20. avgusta leta 1923. Njeni ustanovni člani so bili Janez Kelenc (predsednik), Štefan Horvat (blagajnik), Matija Gerič (poveljnik), Martin Lebar (namestnik poveljnika), Ferdo Krampač (trobentač), Štefan Tkalec, Ferdo Vučko, Daniel Balažic in Ivan Ciglar. Kot je zapisano v kroniki društva, katere avtor je Boris Kreslin, ni znano, ali je med ustanovitelji še kdo, saj v matični knjigi iz leta 1933 manjkajo trije listi in s tem šest članov, za katere se ne ve, ali so bili ustanovitelji. 

pgd-gornja-bistrica, sto-let
Arhiv društva
Gasilski dom na Gornji Bistrici.

V nadaljevanju prispevka si lahko preberete glavne poudarke iz stoletnega delovanja društva iz Gornje Bistrice. 

Pred ustanovitvijo čete so obstajale požarne straže, ki so imele ročno gasilsko brizgalno iz leta 1917. Ta brizgalna je bila tudi prvo orodje novoustanovljene gasilske čete na Gornji Bistrici, ki je leta 1927 nabavila prve gasilske uniforme. Druga svetovna vojna je gasilske vrste razredčila, vendar se je društvo po letu 1948 spet postavilo na noge. Leta 1951 je zaživela ideja za izgradnjo gasilskega doma, za katerega so se začela zbirati materialna in finančna sredstva. Leta 1954 je bila ustanovljena ženska desetina. H gradnji gasilskega doma se je pristopilo leta 1959. Dokončali so ga in predali v uporabo 30. aprila leta 1962. Društvo je s prvim marcem leto pozneje vstopilo v Gasilsko zvezo Lendava.

pgd-gornja-bistrica, sto-let
Arhiv društva
Ženska desetina iz leta 1954.

Ker je bila ročna brizgalna že dotrajana, so leta 1964 nabavili prvo motorno brizgalno znamke Savica, še isto leto so se izšolali trije strojniki, ki so z njo upravljali. Brizgalna je društvu služila do leta 1969, ko je bila nabavljena motorna brizgalna Rosenbauer. Prvi prapor je društvo razvilo leta 1974, v vasi pa je bilo zmontiranih 27 protipožarnih hidrantov. Istega leta je društvo kupilo motorno brizgalno Ziegler.

Zaradi slabe dobave požarne vode, je društvo v letih 1981-82 v vasi zgradilo 13 protipožarnih vodnjakov in nabavilo rabljeno gasilsko vozilo IMV kombi.

pgd-gornja-bistrica, sto-let
Arhiv društva
Svečana otvoritev gasilskega doma na Gornji Bistrici leta 1962.

Obnova in dozidava gasilskega doma se je pričela 1987. Dokončan in predan v uporabo je bil leta 1994. Nov gasilski dom je potreboval tudi novo gasilsko sireno, ki je bila zmontirana naslednje leto. Potreba po novem orodnem vozilu se je nakazovala že vrsto let in v letu 1996 je bil nabavljen VW kombi s potrebno opremo.

pgd-gornja-bistrica, sto-let
Arhiv društva
Izprašani gasilci z vodstvom iz leta 1963.

Leta 1997 je društvo razvilo nov društveni prapor, dve leti pozneje je kupilo avto prikolico, v zimskem času 2002-03 pa jo je nadgradilo za prevoz gasilske opreme. S pomočjo donatorjev in z lastnimi sredstvi se je v začetku leta 2003 nabavil gasilsko - reševalni čoln (osmerec z vso opremo), katerega blagoslovitev in predaja v uporabo je bila na slovesnosti ob 80-letnici društva julija 2003. 

Leta 2005 so tudi Gornjo Bistrico kot celotno Pomurje zajele poplave, gasilci pa so več dni polagali vreča z peskom in tako zavarovali nasip in domove. V letu 2007 so z donatorskimi sredstvi kupili en nov in en obnovljen gasilsko reševalni čoln z vso opremo.

pgd-gornja-bistrica, sto-let
Arhiv društva
Razvitje novega društvenega praporja leta 1997

Za potrebe gasilcev in vaščanov so v letu 2008 na večnamenskem prostoru postavili objekt za shranjevanje čolnov in opreme za potrebe vaj članskih, mladinskih in pionirskih enot. V letih 2009-2010 so obnovili kritino in fasado na gasilskem domu in ga z novo motorno brizgalno Jöhstadt ZL-1500 maja 2010 predali namenu.

V letu 2011 je dozorela ideja o nabavi gasilskega vozila z vodo, tako so se odločili, da začnejo z zbiranjem sredstev za novo orodno vozilo GVV1. Istega leta so kupili podvozje Iveco, ki so ga v letu 2012 nadgradili. Dokupili so še manjkajočo opremo in orodja. Vozilo je bilo predstavljeno članom in vaščanom že 27. oktobra istega leta. Blagoslovitev vozila so opravili na slovesnosti ob 90-letnici društva, ki ji je prisostvoval, žal pokojni, častni predsednik gasilske zveze Slovenije Ernest Öri.

Športno rekreacijski center Jame so uredili do te mere, da so v letu 2014 organizirali letno občinsko gasilsko tekmovanje. Že naslednje leto so organizirali regijsko gasilsko tekmovanje v orientaciji za mladino. Na prireditvenem prostoru so uredili otroško igrišče in nogometno igrišče z razsvetljavo.

PGD Gornja Bistrica danes spada med društva 1. kategorije, šteje 144 članov, od pionirjev do veteranov, podpornih članov in simpatizerjev ter deluje na področju, ki zajema približno 766 prebivalcev, površino 800 kvadratnih metrov in 200 kvadratnih metrov gozdov.

Kombi iz leta 1996 je sodeloval na intervencijah širom po Sloveniji, od poplav v Mestni občini Ljubljana, žledu v Logatcu, do lanskih intervencij na Krasu. Ker je VW kombi odslužil, so se lani odločili, da začnejo s postopkom nabave novega gasilskega vozila GVM, ki ga bodo na slovesnosti ob stoti obletnici društva blagoslovili in predali svojemu namenu.

pgd-gornja-bistrica, sto-let
Arhiv društva
Gasilsko vozilo za prevoz moštva GVM-1.

Slovesnost bo v soboto, 3. junija, v ŠRC Jame. Ob 19. uri bo proslava, ob 21. uri sledi gasilska veselica, na kateri bo nastopil ansambel Saše Avsenika.

pgd-gornja-bistrica obletnica sto-let