vestnik

(Gasilska regija Pomurje) Delovati združevalno in na čim višjem nivoju

Damjana Nemeš, 10. 3. 2024
Jure Kljajić
Leonardo Markovič in Matej Miholič
Aktualno

Pomurska gasilska regija ima od oktobra lani novo vodstvo. V mandatnem obdobju 2023–2028 gasilskemu regijskemu svetu za Pomurje predseduje Leonardo Markovič, član Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ljutomer, poveljnik pomurske gasilske regije pa je Matej Miholič iz PGD Skakovci.

Oba sta se za mesto regijskega poveljnika potegovala že leta 2014, vendar takrat s kandidaturo nista uspela, želja po vodenju regije pa je v njiju tlela še naprej. »Videl sem priložnost, da poskusim znova, imel sem tudi dobro podporo pomurskih gasilskih zvez. Pri moji odločitvi je prevladala želja, da s svojim znanjem in izkušnjami prispevam h gasilstvu v Pomurju. Doslej sem bil namreč osredotočen le na matično društvo, kjer sem predsednik, ter na Gasilsko zvezo Cankova, kjer sem bil doslej poveljnik,« je povedal Miholič, sicer diplomirani inženir strojništva, ki je trenutno zaposlen v podjetju Farmtech. Tudi Markovič, ki je v gasilskih vrstah v preteklosti že opravljal več funkcij v domačem društvu in zvezi, v regiji pa je bil v preteklih treh mandatih predsednik komisije za usposabljanje, je videl v vodenju gasilske regije kot njen predsednik še enega od izzivov. »S svojim dosedanjim delom sem že veliko prispeval h gasilstvu, še več k izobraževanju in usposabljanju gasilcev, zato je bila ta kandidatura naslednji logičen korak,« je povedal.

gasilci, pomurska-gasilska-regija, Leonardo-Markovič
Jure Kljajić
Leonardo Markovič

Po nekaj mesecih vodenja regije oba v en glas zatrdita, da je bila njuna odločitev pravilna, čeprav zahteva to delo od njiju še več odgovornosti in časa ter jima nalaga še več obveznosti. »Mislim, da lahko povem v imenu obeh, da imava ob sebi res prave ljudi, ki nama pomagajo pri vodenju. Odločila sva se namreč, da bova delo razdelila med ostale. Tudi zato imava vsak svojega namestnika ter podpredsednike oziroma podpoveljnike, redno se sestajamo na kolegijih, saj več glav več ve. Dejstvo je, da vsem brezpogojno zaupava, naloge, ki jih imajo, pa opravljajo odlično. Vsi namreč delamo za en cilj in le povezani jih bomo lahko uresničevali,« pove Miholič.

Simpozij, spletna stran, izobraževanja

Sogovornika se strinjata, da sta pomursko gasilsko regijo, če uporabimo športni izraz, prevzela v dobri kondiciji. »Res pa je, da sva si zastavila drugačen način dela kot najini predhodniki,« tako Markovič, ki od leta 1999 vodi svoje podjetje Gasima. Kot je še poudaril, sta si z regijskim poveljnikom zadala kar nekaj nalog, ki jih že uresničujeta. Izpostavila sta dvodnevni mednarodni simpozij Eöryjevi dnevi, ki bo v Radencih potekal 16. in 17. marca. Namen simpozija je pokloniti se enemu največjih pomurskih gasilcev Ernestu Eöryju ter pozornost nameniti tudi naravnim nesrečam, ki so v zadnjih letih vse bolj aktualne. »Želimo dokazati, da je pomurska gasilska regija sposobna izvesti takšen simpozij. Prav tako želimo postaviti trdne temelje za prihodnja leta,« je dodal Miholič. Eden od pomembnih ciljev, ki sta si jih sogovornika zadala, je tudi vzpostavitev spletne strani pomurske gasilske regije, kjer bodo pomurski gasilci dobili vse informacije na enem mestu. »Naša želja je informirati slehernega gasilca v posameznem gasilskem društvu, ne le njihova vodstva ali vodstva zvez in regije. S tem bomo vsekakor prispevali tudi k promociji in prepoznavnosti gasilstva v naši regiji. Še en pomemben cilj je vzpostavitev samostojnega pravnega subjekta Gasilska regija Pomurje,« je pojasnil gasilski regijski predsednik.

gasilci, pomurska-gasilska-regija, Leonardo-Markovič, matej-miholič
Jure Kljajić
Leonardo Markovič in Matej Miholič.

Poleg naštetega ostajajo prioritetne naloge izobraževanje in usposabljanje gasilcev ter pridobivanje novih. V 21 pomurskih gasilskih zvezah namreč deluje 238 gasilskih društev, skupno pa je v regiji trenutno kar 23.319 gasilcev, od tega 15.590 članov in 7729 članic. »Imamo tudi 3447 veteranov in 709 veterank, v mladinske organizacije pa je vključenih 3173 članov. Številke so zares zavidljive in se za prihodnost gasilstva v regiji ni bati. Smo si pa kljub temu zadali cilj, da v tem mandatu pridemo do številke 24 tisoč. Vse to bo možno le z dobrim in poštenim delom ter pravo motivacijo vseh,« je povedal gasilski regijski poveljnik.

gasilci, pomurska-gasilska-regija, matej-miholič
Jure Kljajić
Matej Miholič

Izpostavil je še, da bodo organizirali tudi različna gasilska tekmovanja, med drugim zimsko ligo, letno regijsko tekmovanje za člane in članice, veterane in veteranke ter mladino, pa regijski kviz in regijsko orientacijo. »Odločili smo se tudi, da bomo vsako leto organizirali regijsko vajo po vseh upravnih enotah. Pri tem bomo sodelovali z gasilskimi enotami širšega pomena (GEŠP) iz Pomurja, ki so v tem mandatu dobile tudi svojo komisijo. Velik poudarek dajemo tudi mednarodnemu sodelovanju. Poglobiti si želimo predvsem stike s hrvaškimi in madžarskimi kolegi, z avstrijskimi že dobro sodelujemo. Najin cilj je delovati čim bolj združevalno in na čim višjem nivoju za dobrobit vseh pomurskih gasilcev,« je še sklenil Matej Miholič.

gasilska-regija-pomurje leonardo-markovič matej-miholič