vestnik

(FOTO) Gasilska zveza Kuzma zaznamovala 25 let delovanja

D. N., 24. 3. 2024
Jure Kljajić
25 let GZ Kuzma.
Aktualno

Jubilej so proslavili s slovesnostjo, ki je potekala na Gornjih Slavečih.

Gasilska zveza (GZ) Kuzma, ki je bila ustanovljena 19. marca 1999, letos zaznamuje 25 let delovanja. Jubilej so nedavno proslavili s slovesnostjo, na kateri so se spomnili prvih korakov zveze ter vseh dosedanjih mejnikov. V zvezi vse od začetka deluje pet prostovoljnih gasilskih društev (PGD), in sicer Matjaševci, Gornji Slaveči, Kuzma, Trdkova in Novo Dolič. Ob ustanovitvi je bilo skupno v zvezi nekaj več kot 200 prostovoljnih gasilk in gasilcev, vendar se je z leti to število le povečevalo in tako je sedaj že včlanjenih 339 članov in članic, od tega je 95 operativnih gasilcev. V preteklih letih sta zvezo poleg enega od ustanovnih članov ter prvega predsednik Draga Lovenjaka vodila še Jože Bunderla in Slavko Krpič, funkcijo poveljnika vsa ta leta opravlja Alojz Krpič.

gz-kuzma, gasilska-zveza-kuzma, 25-let
Jure Kljajić
25 let GZ Kuzma.

Posamezna društva v zvezi so se v preteklih letih po svojih močeh in zmožnostih opremljala z gasilskimi vozili, motornimi brizgalnami, drugo opremo ter osebno varovalno opremo, svoje vozne parke pa sedaj redno tudi posodabljajo. Kot je pojasnil Slavko Krpič, predsednik GZ Kuzma, so v zadnjem mandatu več kot polovico vseh sredstev namenili nakupu opreme, tako sedaj razpolagajo s sedmimi gasilski vozili, v tem voznem parku je gasilsko vozilo s cisterno ter gasilska vozila za prevoz moštva in opreme. 

Na slovesnosti so zbrane nagovorili še župan Občine Kuzma Jožef Škalič, gasilski regijski poveljnik Matej Miholič ter predsednik Gasilske zveze Slovenije (GZS) Janko Cerkvenik. 

gz-kuzma, gasilska-zveza-kuzma, 25-let
Jure Kljajić
25 let GZ Kuzma.

Slovesnost je bila tudi priložnost za podelitev odlikovanje GZ Kuzma. Te so prejeli Alojz Krpič, Slavko Kous, Uroš Pelcar, Jože Škalič, Franc Bunderla iz Matjaševec, Franc Bunderla iz Kuzme, Jože Kovač, Rudolf Grah, Herman Šadl, Karel Fartek, Anton Ropoša, Stanislav Žampar, Slavko Krpič, Damir Krpič, Katja Krpič, Jože Bunderla in Drago Špilak, naknadno jih bodo zaradi odsotnosti prejeli še Drago Lovenjak, Franc Zavec, Drago Kerec in Alojz Bunderla.

gz-kuzma, gasilska-zveza-kuzma, 25-let
Jure Kljajić
25 let GZ Kuzma.

Ob 25-letnici delovanja kuzemske gasilske zveze so bile podeljene tudi zahvale, te so prejela prostovoljna gasilska društva Trdkova, Novo Dolič, Kuzma, Gornji Slaveči, Matjaševci in Gornji Senik, GZS, gasilski regijski svet za Pomurje, Evangeličanska cerkvena občina Gornji Slaveči, Občina Kuzma, Osnovna šola Kuzma ter GZ Rogašovci.

gz-kuzma, gasilska-zveza-kuzma, 25-let
Jure Kljajić
25 let GZ Kuzma.

gasilska-zveza-kuzma 25-let obletnica