vestnik

(Gault&Millau) Rok Smonkar iz Posestva Gjerkeš postal mladi talent, med najboljšimi tudi Gostilna Rajh

Vestnik.si, 3. 4. 2024
Peter Irman
Prejemniki 4 kap.
Aktualno

Gault&Millau Slovenija je razglasil prejemnike posebnih priznanj in najboljše restavracije v Sloveniji.

Že šesto leto zapored so inšpektorji potovali po Sloveniji, v iskanju najboljših kulinaričnih užitkov. V letu 2024 so preučili več kot 200 gostinskih lokalov po vsej državi, vendar noben ni navdušil tako kot Hiša Franko, ki je že šesto leto zapored osvojila 4 kape, pri čemer je prejela največ 18,5 točk. Skupaj z njo je to priznanje prejelo še 9 drugih restavracij, skupaj pa torej 10 restavracij, ki se lahko pohvalijo z 4 kapami. Poleg tega so na dogodku v ljubljanskem Hotelu Slon podelili tudi 30 restavracijam 3 kape.

Na gala podelitvi priznanj je direktorica Gault&Millau Slovenija Mira Šemić poudarila poslanstvo organizacije, ki sega že pol stoletja nazaj - odkrivanje najboljših kulinaričnih doživetij. Povedala je, da je njihov pogled usmerjen v prihodnost, vendar tudi izven utrjenih poti, zato v vsakem vodniku najdemo nove bisere slovenske gastronomske scene. Še posebej vesela je bila, da so med letošnjimi nagrajenci izjemni chefi, ki s svojo strastjo vsak dan razveseljujejo goste. Ti chefi ohranjajo visok standard, kakovost in predvsem ljubezen do lokalnih sestavin ter tradicije.



gault&millau, rok-smonkar, posestvo-gjerkeš
Peter Irman
Degustacija, ki jo je pripravilo Posestvo Gjerkeš.

Tudi letošnji nagrajenci so se izkazali po svoji strasti do poklica, avtentičnih sestavin in skrbnem razvoju okusov za prihodnost. Posebna priznanja so bila podeljena prejemnikom iz vse države. Prvič v zgodovini Slovenije pa sta nagrado za najboljšega slaščičarja prejela kar dva ustvarjalca.

Posebno priznanje za mlad talent je prejel Rok Smonkar, kuharski mojster, ki skrbi za kulinarično pustolovščino na Posestvu Gjerkeš v Fikšincih. Na seznamu nagrajencev pa se je znašla tudi Gostilna Rajh iz Bakovec, ki se lahko pohvali s tremi kapami.

gault&millau, rok-smonkar, posestvo-gjerkeš
Peter Irman
Rok Smonkar.

Chef leta je postal David Žefran iz Restavracije Milka (Kranjska Gora), chef prihodnosti Ago Špacapan iz Špacapanove hiše (Komen), chef tradicije pa Simo Komel iz Bistro Grada Štanjel (Štanjel). Najboljša slaščičarja sta Saša Mišič in Matevž Kmet iz Restavracije Cubo (Ljubljana),  v pop selekciji je slavila Etno hiša Baščaršija (Maribor), najboljši sommelier/natakar pa je Andrej Kurež iz Restavracije Hotela Marina (Izola).

chef leta
Peter Irman
Chef leta.

Najboljše restavracije s štirimi kapami so:

Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 18,5/20

Gostilna Pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20

Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17,5/20

Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17,5/20

Ošterija Debeluh, Brežice, 17,5/20

Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17,5/20

Restavracija Strelec, Ljubljana, 17,5/20

Restavracija Mak, Maribor, 17/20

Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško, 17/20

JB restavracija, Ljubljana, 17/20

Inšpektorji Gault&Millau Slovenija obiskujejo restavracije po celotni Sloveniji skozi celo leto, brez napovedi in anonimno. Svoje izkušnje ocenjujejo celovito - od trenutka, ko stopijo skozi vrata lokala, do zadnjega pozdrava. Restavracije ocenijo z največ 20 točkami, pri čemer je meja za pridobitev kap 11 točk.

gault&millau, rok-smonkar, posestvo-gjerkeš
Peter Irman
Na dogodku je bila prisotna tudi Restavracija Kodila.

Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak Olaj je poudarila, da kljub majhnosti Slovenija krepko gradi svoj ugled kot gastronomska velesila, kar je odraz njenega trajnostnega pristopa, ki se odraža tudi v znaku Slovenia Green Cuisine. Izrazila je tudi ponos nad sodelovanjem z Gault&Millau pri promociji slovenske hrane in vin na svetovni ravni, ter čestitala vsem, ki s svojim delom prispevajo k promociji Slovenije kot destinacije vrhunske gastronomije.

gault-&-millau rok-smonkar gostilna-rajh kulinarika