vestnik

Gibalno ovirane osebe dobile prvi turistični vodnik, v njem tudi nekaj pomurskih točk

Jože Gabor, 7. 12. 2019
Jože Gabor
Kapelica pri Bukovniškem jezeru.
Aktualno

Primož Hieng je v prvem slovenskem turističnem vodniku za invalide z naslovom Z vami bom na rajžo šel predstavil 51 turističnih točk po vsej Sloveniji in eno v Avstriji.

Vodnik je namenjen invalidom in drugim gibalno oviranim osebam. Iz njega se lahko veliko naučijo tudi lastniki, najemniki in drugi, ki skrbijo za turistične in kulturne točke, da bi poskrbeli, da bi bile invalidom še bolj dostopne. Po statističnih podatkih je v Sloveniji 12 do 13 odstotkov prebivalcev invalidov, kar je sicer nekoliko manj kot je povprečje Evropske unije, kjer jih je 15 odstotkov. To pomeni, da je invalidov od 240.000 in 260.000 tisoč prebivalcev Slovenije.

Ko govorimo o turističnih točkah pogosto pozabimo, da jih radi obiščejo tudi gibalno ovirani ljudje, invalidi, za katere so večkrat tudi nekaj centimetrov visoke stopnice nepremostljiva ovira, ki jo premagajo s pomočjo drugih ljudi, zgodi pa se, da ob različnih ovirah tudi to ni mogoče.

Primož Hieng, Z vami bom na rajžo šel , knjiga,
osebni arhiv
Turistični vodnik za invalide.

Na naslovni strani knjige je fotografija razglednega stolpa Vinarium v Dolgovaških goricah. Na vrh tega se je podalo do septembra letos že več kot 360.000 obiskovalcev, med njimi tudi invalidi, saj so ob stopnicah uredili še tudi dvigalo, s katerim se lahko peljejo na vrh in si ogledajo pokrajino štirih držav: Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Madžarske.

V predstavitvi Bukovniškega jezera je avtor zapisal, da je od parkirišča do kapelice sv. Vida pot primerna za invalide, most, ki je na poti pa je dovolj širok za invalide in otroške vozičke. Med sanitarijami in zunanjo površino je kak centimeter razlika, a imajo v informacijski pisarni podest za vstop za invalide: »S spodnje strani je problem za dostop do jezera (nasip), vendar pa je s strani, kjer je ribiška koča, teren raven in od tu je možen dostop tudi invalidom do samega jezera. Okoli jezera je pot urejena in primerna tudi za invalide.«

8782de1c2ecc918467cfbcd810dc4492
Nataša Juhnov
V vodniku je tudi stolp Vinarium.

O dostopnosti invalidom v Tropskem vrtu Ocean Orchids v Dobrovniku je zapisal, da je notranjost vrta v enem nivoju, torej ni stopnic ali drugih prehodov, ki bi bili dvignjeni, tako da je obisk primeren za invalide in druge gibalno ovirane. Letos so uredili še invalidom prijazna toaletne prostore.

turistični-vodnik-za-invalide pomurje slovenija primož-hieng