vestnik

Glasba kot nepogrešljiv del evropskih nogometnih prvenstev: Od himen do uličnih plesov

Tomo Köleš, 14. 7. 2024
osebni arhiv
Andre Schnura se je na lastno pest odpravil igrat saksofon na evropsko prvenstvo in kmalu postal zvezda. FOTO OSEBNI ARHIV
Aktualno

Skladbe, ki so zaznamovale najpomembnejši nogometni dogodek stare celine

Veliki športni dogodki imajo že dlje časa ob himnah sodelujočih reprezentanc dodatno glasbeno spremljavo, ki naj bi športnike spodbudila k še boljšim dosežkom, navijače na stadionih in gledalce pred malimi ekrani in velikimi zasloni na prostem pa spravila v kar najboljše možno razpoloženje.

Cilj organizatorjev tekmovanj in krovnih športnih organizacij je prikazati svetu tudi zunaj igrišč čim bolj sproščeno podobo svojega dogodka in države.

Evropsko prvenstvo v Nemčiji
Nič drugače ni na letošnjem evropskem nogometnem prvenstvu v Nemčiji, ki se bo končalo to nedeljo zvečer.

Nekaj skladb je globoko zaznamovalo to tekmovanje, vendar marsikateremu gledalcu še zdaj ni čisto jasno, za katere pesmi ali izvajalce gre. Tak primer je celo uradna himna prvenstva, ki so jo zavrteli samo na kratko pred vsako tekmo. To je krajša orkestralna različica triminutne skladbe Fire, ki so jo posneli izvajalci Meduza, OneRepublic in Leony.

Meduza je trio didžejev in producentov iz Milana, Leony pa sedemindvajsetletna nemška pop kantavtorica s pravim imenom Leonie Burger, medtem ko skupine OneRepublic verjetno ni treba posebej predstavljati, saj je ne nazadnje pred dobrima dvema letoma napolnila Areno Stožice. 

Ena najbolj prepoznavnih pesmi letošnjega prvenstva je prav gotovo poskočna skladba Links Rechts, na katero so nizozemski navijači največkrat množično plesali na ulicah pred tekmami svoje reprezentance in po njih, še posebej, ko so se veselili zmage.

Pesem je leta 2017 na svoj album En Door uvrstila skupina Snollebollekes, ki jo vodi komik Rob Kemps, izvirna različica skladbe pa je precej starejša. Zaradi zelo enostavnega refrena (Links Rechts v nizozemščini pomeni povsem isto kot v nemščini), ki pravi Naar links, naar rechts, kom op, kom op, kom op (na levo, na desno, pridi, no, pridi, no, pridi, no), je pesem izjemno priljubljena tudi drugod po Evropi in svetu, morda še najbolj v Afriki, kjer nanjo včasih na prostem med svojimi odmori plešejo tudi večje skupine študentov in dijakov.  

Nepričakovane zvezde glasbenega spremljevalnega programa

Veliko pozornosti je pritegnil tudi nemški saksofonist, ki je predvsem po zmagah domače reprezentance v evforično vzdušje spravljal nemške navijače. Gre za Andreja Schnuro, ki ga je pred prvenstvom v Nemčiji le malokdo poznal, doživel pa je še hud udarec, ko je po šestih letih poučevanja glasbe izgubil službo. Ker ni vedel, kaj naj počne, je vzel saksofon in se odpravil v mesta, kjer je igrala nemška izbrana vrsta, ter začel igrati priredbe najbolj znanih nogometnih pesmi.

Niti sam ni pričakoval takšnega navdušenja množic, ki mu je prineslo status svetovne zvezde družbenih omrežij, o njem pišejo ne samo evropski, ampak tudi na primer avstralski mediji, sam pa je napovedal, da se bo s svojim bendom kmalu odpravil na glasbeno turnejo. Ampak ne pred finalom prvenstva, saj si navijači želijo, da bi še zadnjič zaigral v Berlinu, čeprav tam več ne bo nemške reprezentance. 

Ob boku Schnure je v Dortmundu nastopil tudi legendarni, danes oseminšestdesetletni nemški synth pop glasbenik, avtor in producent Peter Schilling, ki je leta 1982 zaslovel s svojo največjo uspešnico Major Tom (Völlig losgelöst), to pa so v sodobni različici iz leta 2022 letos vrteli tudi na stadionih po zmagah domače reprezentance. 

Razvoj uradnih himen evropskih prvenstev

Zanimivo je, da so se uradne himne evropskih nogometnih prvenstev uvedle šele leta 1992 na Švedskem, ko sta pesem More Than A Game posnela Towe Jaarnek in Peter Jöback, s tem da je takrat za neuradno himno obveljala le 52 sekund dolga instrumentalna skladba brez naslova člana skupine Abba Bennyja Anderssona, ki pa je zaradi pomanjkanja vokala hitro utonila v pozabo. Povsem obratno je bilo leta 1996 v Angliji z neuradno himno Three Lions (Football's Coming Home), ki sta jo posnela komika David Baddiel in Frank Skinner skupaj z rock skupino The Lightning Seeds. Pesem je postala velika uspešnica, ki jo še danes na veliko prepevajo angleški in tudi drugi navijači, in je povsem zasenčila uradno himno We're In This Together zasedbe Simply Red. 

Nepozabne skladbe preteklih prvenstev

Med bolj uspešne uradne himne, ki so se za dlje časa zasidrale v ušesih ljudi po Evropi, sodijo Força kanadske pevke Nelly Furtado (leta 2004 na Portugalskem), This One's For You francoskega didžeja Davida Guette in švedske kantavtorice Zare Larsson (leta 2016 v Franciji) ter delno, predvsem zaradi refrena, Campione švedskega glasbenika in producenta Boja Martina Erika Eriksona, ki deluje pod umetniškim imenom E-Type (leta 2000 na Nizozemskem in v Belgiji, ko je prvič nastopila tudi Slovenija in so v Amsterdamu pred deset tisoč navijači pesem Slovenija gre naprej zapeli in zaigrali Zoran Predin, Vlado Kreslin in Pero Lovšin).  

evropsko-prvenstvo nogomet glasba skladbe