vestnik

Glasbene poti se povezujejo in prepletajo

Jože Gabor, 14. 12. 2019
Jože Gabor
Sašo Zver, ki je imel v torek samostojni koncert v radgonskem Špitalu, se je dobro vključil v iskrivo-hudomušni način izvajanja skladb dueta Müvi. Fotografija Jože Gabor
Aktualno

Sodelujeta z mnogimi glasbeniki, na njunih letošnjih nastopih ju večkrat spremlja kitarist Sašo Zver

Glasbenici Dorino Gujt in Tjašo Cigut je pri ustvarjanju, kot pravita, povezala ljubezen do glasbe, petja in improvizacije. Za njima je že vrsta samostojnih projektov, sodelovali pa sta tudi s številnimi znanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki ter drugimi kulturnimi ustvarjalci. Letos sta izvedli več koncertov s kitaristom Sašem Zverom.

Na koncertih nastopata s pestrim repertoarjem slovenskih in tujih skladb, pri čemer je poudarek na priredbah prekmurskih ljudskih pesmi, pravi Dorina. »Pri izbiri skladb, ki jih izvajava, dajeva prednost manj znanim prekmurskim ljudskim pesmim in jih občinstvu podajava na svoj, iskrivo- hudomušni način.« Dorina Gujt pravi, da je glasbenica po duši in srcu, poje, igra in ustvarja že vse življenje. Ob Tjaši Cigut sodeluje še z raznimi drugimi glasbeniki, glasbenimi skupinami, pesniki in pisatelji. To so Andi Sobočan, Feri Lainšček, Samo Budna, soboški in ljutomerski big band, Prekmurska godba Bakovci in drugi. Posebej je ponosna na pesem Moja Sobota, ki je postala neuradna soboška himna. »V zadnjem času se posvečam zbirki novih skladb, ki sem ji dala naslov Moja druga plat. V njej razkrivam sebi neznano plat. Nastale so pesmi Rad bi te, Ugibanja in Krejsna nouč.« Od srednje šole nastopa tudi v akustičnem triu Doroja, kot duo Dorina in Dejan pa nastopa dvajset let skupaj z Dejanom Berdenom. Ob tem sodelovanju je nastala vrsta avtorskih skladb.

Tjaša Cigut je vsestranska glasbena ustvarjalka in glasbena pedagoginja iz Žižkov, ki jo ljubitelji glasbe dobro poznajo kot izvajalko skladb različnih zvrsti. »Zelo ljuba mi je ljudska pesem, s katero sem odraščala. Pri svojem glasbenem ustvarjanju prekmursko ljudsko glasbo tudi raziskujem in oživljam.« Pred petimi leti je izdala zgoščenko s priredbami prekmurskih in porabskih ljudskih pesmi z naslovom Edno takšo bi rad. Leta 2015 je notografirala Žižkusko pesmarico, lani pa s skupino Edna izdala zgoščenko Ajnc, cvaj, draj. Komponirala je več glasbenih del: komorno opero Namišljena resničnost, Suito za kitarski orkester, Skrivnostno noč za duo kitar, Čarovniški ples za trio saksofonov in druge skladbe, ki so jih izvajali v Sloveniji in tujini.

Kot pravi Dorina, sta se dobro ujeli s Sašem Zverom, ki je glasbeno dejaven v Sloveniji in tujini, največ v Združenih državah Amerike. »Je mojster igranja tako imenovanega fingerpicking stila. Prenaša svoje znanje in ohranja bogato glasbeno dediščino, ki se je je priučil v več kot tridesetletni karieri.« Zver vsako leto nastopa tudi na prireditvi Chet Atkins Appreciation Society Convention v Nashvillu in je član prestižnega kluba All Star Guitar, kjer nastopa z znanimi glasbeniki.

Sašo Zver pravi, da nabira ideje kot spužva in jih udejanja v svoji avtorski glasbi in aranžmajih. »Zdaj, v zrelejših letih, se bolj posvečam interpretacijam za dušo, tako za svojo kot za poslušalčevo. V intimnih postavitvah lahko ljubitelji glasbe uživajo ob priredbah slovenskih zimzelenih popevk, nekaterih priredbah iz svetovnih glasbenih zakladnic in avtorskih delih, ki postajajo stalnica v repertoarjih drugih kitaristov in kitarskih šol po svetu.« Zver je nazadnje pokazal, kako vse to skupaj zveni v živo, v torek. Na ta veseli dan kulture je imel v Špitalu v Gornji Radgoni namreč samostojni koncert.

***null***

glasba Vestnik