vestnik

Glavač vložil kandidaturo za četrti mandat in napovedal številne projekte ob ohranitvi finančne stabilnosti občine

Rok Šavel, 19. 10. 2022
Rok Šavel
Alojz Glavač se tudi uradno podaja v boj za četrti mandat na čelu občine Moravske Toplice.
Aktualno

Alojz Glavač, župan občine Moravske Toplice, je v spremstvu predstavnice njegove kandidature, žene Vlaste, vložil zbrane podpise za ponovno župansko kandidaturo. Spremljali so ga tudi predstavniki štirih političnih strank, ki ga podpirajo v borbi za četrti zaporedni mandat.

Aktualni župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač je vložil 174 podpisov podpore za neodvisno župansko kandidaturo, ob tem pa so ga podprle še stranke NSi, SLS, SDS in SD. Ob vložitvi kandidature je spomnil, da so zahtevni čas epidemije preživeli solidno, saj so vsi občinski sistemi delovali nemoteno, tudi v prihodnje, ko je na vidiku nova kriza, pa bo občina še naprej zagotavljala vse obvezne javne službe in nadaljevala z vlaganjem v človeške vire. Tako je izpostavil enkratno pomoč ob rojstvu otroka, razne subvencije na področju šolstva, olajšavo pri plačilu komunalnega prispevka za mlade družine, štipendijsko shemo in pomoč pri varstvu starejših.


Večji projekti so nared za izvedbo


Navedel je tudi strateške projekte, ki presegajo okvire občine in so po njegovih besedah vsi "ready to go" ob primernih finančnih pogojih. Gre za gradnjo večnamenske dvorane v Moravskih Toplicah in zagon novega turističnega območja Rimska čarda, ki ga namerava občina v naslednih štirih letih izvesti z znanim investitorjem, pri čemer se obeta preko 40 novih zaposlitev. Tu je še ureditev centra Moravskih Toplic, kjer so trenutno v fazi načrtovanja in urejanja razmerij z drugimi lastniki tega prostora, ogromno pa je tudi investicij v javno komunalno infrastrukturo. V občini imajo namreč preko 223 kilometrov kategoriziranih občinskih cest in preko 100 kilometrov poljskih ter gozdnih poti, zato je po Glavačevih besedah to sistem, ki mora finančno vzdržati, zanj pa v večji meri skrbi javno komunalno podjetje Čista narava, ki zaposluje preko 25 ljudi.


Omenil je še investicije v državno cestno infrastrukturo, kjer sodeluje tudi občina, in pri tem navedel, da je v teku javni razpis za gradnjo krožišča v Bogojini, projektirano imajo tudi novo kolesarsko stezo, v teku pa je še komasacija v katastrskem območju Martjanci-Noršinci. Gre za investicijo težko več kot 1,3 milijona evrov, z velikim deležem evropskega in državnega denarja. Občina je vezana tudi na gradnjo vzhodne soboške obvoznice, kjer sofinancira gradnjo suhega zadrževalnika pri Sebeborcih, čakajo pa jih tudi investicije v šolstvu, ki so odvisne predvsem od morebitnih državnih razpisov. Glavač je spomnil še na delovanje vseh 80 društev v občini in tudi na kmetijstvo, ki je še zmeraj zelo pomembna dejavnost v občini, zato bo občina odigrala svojo vlogo denimo pri gradnji novega rastlinjaka v bližini Moravskih Toplic.

občina-moravske-toplice, alojz-glavač
Rok Šavel
Kandidira kot neodvisni kandidat s podporo strank SDS, NSi, SLS in SD.


Likvidni in pripravljeni tudi na najhujše


"Najpomembneje pa je, da ohranjamo finančno stabilnost. Kadarkoli bo priložnost za projekt, ki ga prej nismo predvideli, imamo za to likvidna proračunska sredstva, kar je zelo pomembno, saj je financiranje občin v Sloveniji problematično, v slabšem položaju pa so ravno občine kot je naša," je poudaril Glavač in napovedal možnost zadolževanja za gradnjo večnamenske dvorane. Občina Moravske Toplice je sicer med najmanj zadolženimi občinami v Sloveniji, saj dolg na prebivalca znaša trenutno 70 evrov. "To pomeni, da smo kadarkoli, tudi če bi nastopile še hujše krizne razmere zaradi zunanjih okoliščin, pripravljeni in zmoremo," je dodal moravskotopliški župan, ki v kampanji za tokratne volitve pričakuje, da bo govora predvsem o pozitivnem napredku občine, za katerega upa, da si prizadevajo vsi njegovi konkurenti.

Poleg Glavača bodo za župana kandidirali še občinski svetnik Tomaž Gregorec, ki ga je predlagala stranka Gibanje Svoboda, kot neodvisni kandidati pa nekdanji župan Franc Cipot, Tadej Henzel in Tatjana Vokić Vojkovič.

občina-moravske-toplice alojz-glavač kandidatura-za-župana lokalne-volitve