vestnik

Glavna akterja »smetarske vojne« sklenila vsestransko koristen posel

Rok Šavel, 16. 7. 2024
Saubermacher
S prehodom na novega izvajalca zbiranja odpadkov v puconski občini menjava zabojnikov ne bo potrebna.
Aktualno

Cerop bo odkupil zabojnike.

Puconska občina je na junijski seji sprejela odmevno odločitev, da izvajanje javne službe zbiranja komunalnih odpadkov na območju celotne občine zaupa javnemu podjetju Center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop), ki je pripravljen odvažati komunalne odpadke za okoli 20 odstotkov ceneje, biološke odpadke pa za okoli 25 odstotkov ceneje od družbe Saubermacher Komunala Murska Sobota (Saubermacher). To so dokončno potrdili na nedavni izredni seji, ko so občinski svetniki sprejeli še elaborat, ki ga je dala na mizo direktorica Ceropa Simona Biro.



Osem brez dolgoročnih pogodb

Zaradi prekinitve sodelovanja se je v družbi Saubermacher sprožil rdeči alarm, saj so lahko upravičeno v skrbeh, da bodo Puconcem sledili tudi drugod. Predvsem se to lahko zgodi v občinah, ki z družbo, ki je v polovični avstrijski in v polovični lasti enajstih pomurskih občin, nimajo sklenjene dolgoletne koncesijske pogodbe, katere enostranska prekinitev ni tako preprosta, niti poceni. To so občine Moravske Toplice, Cankova, Grad, Gornji Petrovci, Kuzma, Rogašovci, Šalovci in Hodoš.
Po besedah direktorja Draga Dervariča so prihodki iz javne službe in tržne dejavnosti v Saubermacherju enakomerno porazdeljeni, čeprav to v elaboratih in poslovnih poročilih ni posebej razvidno, niti ni povsem jasno, katere so tiste tržne dejavnosti, ki so družbi lani prinesle več kot polmilijonski dobiček. Posebnih storitev, ki bi morale nižati ceno javne službe, Saubermacher namreč ne izvaja, je navedeno v elaboratih, v skladu z medsebojnimi pogodbami pa naj bi vsi odpadki iz Pomurja na koncu pristali v Puconcih.

Volk sit in koza cela

V tem razgretem ozračju »smetarske vojne« pa je družbama celo uspelo skleniti vzajemno koristen posel, ki bo omogočil tudi, da bo prehod na novega izvajalca javne službe za občane Puconec karseda gladek. Cerop bo namreč odkupil 3867 zabojnikov, ki so v Saubermacherjevi lasti in so trenutno v uporabi v puconski občini, za kar bo odštel 30 tisočakov. Tako se bodo zmanjšali stroški pobiranja zabojnikov za Saubermacher, kakor tudi stroški dostave zabojnikov za Cerop. Na ta način tudi občanov ne bodo obremenili z zamenjavo. Volk sit in koza cela, bi lahko dejali.

Cerop bo izvajanje gospodarske javne službe na območju puconske občine začel s prvim avgustom. Ekipo bodo sestavljali voznik in dva komunalna delavca, dodatno pa bodo v izvedbo vpeti zaposleni na vhodni kontroli na sedežu podjetja, delavec v zbirnem centru in dva zaposlena v skupnih službah. V javnem podjetju pričakujejo, da bodo z zbiranjem komunalnih in bioloških odpadkov ustvarili okoli 258 tisoč evrov prihodkov in okoli 249 tisoč evrov odhodkov.

občina-puconci Cerop Saubermacher-Komunala