vestnik

Glavno križišče bodo preuredili v krožišče

Marina Vrbnjak, 28. 3. 2021
Marina Vrbnjak
Letos naj bi uredili tudi glavno križišče v mestu Gornja Radgona, ki je že več let tarča številnih kritik. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Radgonski občinski svetniki so obravnavali občinski proračun za letošnje leto, ki na prihodkovni strani znaša 17,9 milijona evrov, na odhodkovni pa dobrih 20 milijonov evrov. Velik del sredstev, tri milijone evrov, namenjajo nadaljevanju gradbenih del na športni dvorani pri osnovni šoli v Gornji Radgoni.

Dela na stari in novi telovadnici kljub epidemiji potekajo nemoteno in po zastavljenem načrtu, večina jih bo izvedena še v tem letu. Stara telovadnica je z betonsko ploščo že razdeljena na dve etaži, ruši se obstoječi strop in izvaja opaž za stropno ploščo. Na prehodu iz stare telovadnice v novi del so že zgrajene tribune. Na betonski plošči nove dvorane so v januarju začeli postavljati kovinsko konstrukcijo, gradi pa se tudi kanalizacija za padavinske vode. Občina že vodi postopke javnega naročila za opremo dvorane.


Skoraj 2,5 milijona evrov v proračunu namenjajo za nakup zemljišč in gradnjo gospodarske javne infrastrukture, ceste, kanalizacije, vodovoda, javne razsvetljave v industrijski coni Mele. Investicija se bo izvajala, če bodo pridobili ustrezen delež sofinanciranja oziroma nepovratnih sredstev, je poudarila vodja občinskega oddelka za finance Dominika Fras. Za modernizacijo cest po celotni občini namenjajo več kot 800 tisoč evrov, letos pa naj bi uredili tudi glavno križišče v mestu Gornja Radgona, ki je že več let tarča številnih kritik. Preuredili ga bodo v krožišče.

občinska-seja, gornja-radgona
Marina Vrbnjak
"Živimo in živeli bomo na kredit," je na osmi redni občinski seji, ki so jo izvedli v prostorih Pomurskega sejma, dejal župan Stanislav Rojko. Foto Marina Vrbnjak


Imajo manj denarja, kot ga želijo porabiti

Med drugim so na pobudo krajevne skupnosti v predlog proračuna uvrstili tudi gradnjo nove mrliške vežice na negovskem pokopališču, za kar namenjajo 75 tisoč evrov. Med zanimivejšimi načrti, ki jih želijo uresničiti to leto, je tudi vzpostavitev krožne rekreacijske poti Strmina, ki bo vodila od mostu čez reko Muro čez grajski grič do muzeja Špital in cerkve sv. Petra ter se končala po sprehodu v starem mestnem jedru mimo vinskih kleti. V okviru projekta bodo na poti postavili dve razgledni točki na pobočju grajskega griča, štiri umetniške kamnite skulpture kiparja Marka Pogačnika, klopce, table z razlago ter obnovili obstoječe stopnišče na grad. Projekt bo sofinancirala LAS Prlekija. Radgonski župan Stanislav Rojko je predlagan proračun označil za proračun izzivov, saj imajo manj denarja, kot ga želijo porabiti. »Živimo in živeli bomo na kredit,« je dejal na osmi redni seji. Po potrditvi svetnikov je proračun poslal v javno razpravo, ki traja do 26. marca.

mele križišče krožišče občina-gornja-radgona