vestnik

Glifosat drugič padel v ZDA  

Janko Votek, 21. 3. 2019
Foto:nataša Juhnov
Razlika med ameriško in evropsko uporabo glifosata je velika. Ne kaže pa prezreti, da se pritisk po povečanju uvoza ameriške soje s strani ZDA stopnjuje
Aktualno

Monsanto, oziroma zdaj nemški Bayer, je po poročanju agencije Reuters, ki so ga povzeli tudi drugi mediji, izgubil še eno tožbo. Tokrat je Zvezna porota v San Franciscu razsodila, da je glifosat – glavna sestavina herbicida Roundap bistveno prispeval k nastanku raka v grlu zasebnega tožnika.
To je zdaj že druga razsodba v korist obolelih za rakom v ZDA. Lani avgusta je odmevala podobna sodba. Ameriška javnost je vse bolj prepričana, da je Monsanto razpolagal s podatki o škodljivosti herbicida, oziroma njegovi rakotvornosti, vendar je te podatke skrival. To mu je omogočala tudi patentna zaščita pripravka. Patent je potekel leta 2000. Resda je razlika med uporabo tega herbicida v ZDA in Evropo velika. V Evropi se nista sejali gensko spremenjeni soja in koruza, ki so ju s posebnim genom naredili odporni na herbicid. Pri tem pa ne smemo prezreti dejstva, da so ZDA velik izvoznik koruze in soje. V sedanji trgovinski vojni ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ta pogojuje višino carinskih dajatev, ki jih je uvedel ali jih namerava uvesti za blago iz EU s povečanjem uvoza ameriške soje v države EU.
monsanto še enkrat izgubil