vestnik

(GNEZDA SRŠENOV IN OS) Ljudje na pomoč pogosto pokličejo gasilce. Kako gnezda odstranimo?

A. B., 20. 8. 2024
PGD Ljutomer
Ljutomerski gasilci si pri odstranjevanju sršenjih ali osjih gnezd pogosto pomagajo tudi s tovornjakarsko lestvijo.
Aktualno

Največkrat so na ostrešjih, podstrešjih, v dimnikih, lopah, pa tudi v razpokah med stenami.

Na domačem vrtu nas pogosto zmotijo ose in sršeni, še posebej če je v bližini zrelo sadje ali sta na vrtni mizi sladka pijača in hrana. Te žuželke so sicer miroljubne, a hitro postanejo napadalne, kadar so razdražene, kadar branijo svoja gnezda ali jih fizično ogrozimo. Pri večini ljudi pik povzroči le bolečino in rdečico, v posameznih primerih pa tudi zatekanje ali hujšo alergijsko reakcijo.

Največkrat sršenja in osja gnezda najdemo na ostrešjih, podstrešjih, v dimnikih, lopah, pa tudi v razpokah med stenami in celo v oknih, na kozolcih, drevesih in v starih deblih. Včasih se ose naselijo tudi globoko pod zemljo, kjer osir gradijo v več nadstropjih. Sršenjih in osjih gnezd se je smiselno znebiti takrat, ko se njihovi prebivalci preveč namnožijo. Odstranitev je smiselna, če je gnezdo na točki, ki lahko ogroža naše bivanje, na primer poleg okna otroške sobe ali spalnice, ob balkonskih vratih ali vratih terase.



Zvečer ali ponoči

Na oddelku za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) pojasnjujejo, da sršeni in ose iščejo material za gradnjo prvih celic svojega gnezda in primeren kraj za gnezditev in hrano v obliki drevesnega soka in žuželk. »Ker votla drevesa postajajo vse redkejša, si primeren kraj poiščejo v bližini človeka, to je na balkonih, lopah, podstrešjih. Ko je mesto izbrano, najprej naredijo pecelj, na katerem bo viselo gnezdo. Nato z leženjem jajčec negujejo in širijo gnezdo do izlega delavk, ki nadaljujejo delo,« pojasnjujejo v nacionalnem laboratoriju.

Njihovi uslužbenci sršenja ali osja gnezda uničujejo zvečer oziroma ponoči, da zajamejo vse sršene oziroma žuželke v gnezdu. Po možnosti uničeno gnezdo tudi odtrgajo, odluščijo in neškodljivo uničijo. »Profesionalno odstranjevanje sršenov temelji na postopku tretiranja s tekočim preparatom, ki vsebuje eno ali dve aktivni snovi, s kontaktnim delovanjem, apliciranim z motorno brizgalko, s katero iz primerne razdalje usmerjamo curek na območje, kjer se gnezdo nahaja,« njihov način dela pojasnjujejo v NLZOH. Za takšno storitev zaračunajo nekaj čez sto evrov.

pgd-črenšovci, sršen, sršenja-gnezda
PGD Črenšovci
Odstranjevanje sršenjih gnezd.

S čebelarskim klobukom

Pogosto pa ljudje na pomoč, da bi se znebili sršenjega ali osjega gnezda, pokličejo tudi gasilce. V Prostovoljnem gasilskem društvu Ljutomer, ki velja za društvo širšega regijskega pomena, saj so njegovi pripadniki usposobljeni za reševanje ob nesrečah na pomurski avtocesti in množičnih nesrečah, so letos opravili že najmanj 15 intervencij, na katerih so odstranjevali sršenje ali osje gnezdo.

Kakšen je postopek, nam je opisal poveljnik društva Dušan Hunjadi. Gasilci, ki se odpravijo na klic za pomoč oziroma intervencijo, se oblečejo v zaščitne obleke, in to v take običajne, kot jih imajo tudi pri gašenju požarov in na intervencijah na splošno, na glavi pa nosijo klasične čebelarske klobuke. Gasilci za uničenje gnezd uporabijo klasične insekticide, ki delujejo hitro, trenutno in uničijo vse osebke v gnezdu. Poginule sršene ali ose potem zložijo v vrečo in pustijo na kraju, da jih lastnik pospravi med odpadke.

Do zdaj, pove Hunjadi, njihovi gasilci niso imeli zapletov pri odstranjevanju teh gnezd, vedno pa se vsake take intervencije lotijo strokovno in zavzeto.

ose sršeni gasilci