vestnik

Goljufija že nosi posledice: Jevškovo ministrstvo ni podpisalo pogodb za odobrene projekte RIS Dvorca Rakičan

Rok Šavel, 27. 10. 2023
Jure Kljajić
Kaže na to, da se bo javni zavod RIS Dvorec Rakičan zaradi goljufije z evropskimi sredstvi znašel na "črni listi".
Aktualno

Domino efekt je sprožilo razkritje, da je bil javni zavod RIS Dvorec Rakičan zaradi goljufije izključen iz programov Evropske unije Erasmus, hkrati pa mora vrniti dobrih 20 tisoč nepovratnih sredstev.

Očitno se je hišica iz kart v primeru javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan hitro pričela rušiti po ugotovljeni goljufiji na enem izmed projektov v okviru programa Erasmus. Nacionalna agencija Movit je namreč o tem obvestila Evropsko komisijo, ki je nato ustrezno ukrepala dlje, pri tem pa se je pojavilo vprašanje, kakšne bodo dejansko posledice za javni zavod, ki je pregovorno uspešen na evropskih razpisih. Septembra, ko so zadeve okoli razreševanja direktorja Roberta Celca, kriminalistične preiskave, obremenilne revizije in goljufije z evropskimi sredstvi že bile v teku, je tako RIS vseeno uspel v okviru javnih razpisov Interreg s tremi projekti v skupni vrednosti okoli 2,5 milijona evrov, kjer je celo vodilni partner. Toda na pristojnem ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, ki ga vodi minister Aleksander Jevšek, so sedaj pritisnili na zavoro.


Podpis pogodb odložen


Kot so nam pojasnili, v času, ko so se odločitve o projektih sprejemale, navedenih ugotovitev ni bilo oziroma z njimi še niso bili seznanjeni, zato so bili navedeni projekti po izvedenem ocenjevanju kakovosti in odločitvi odbora za spremljanje odobreni, ampak je pa "podpis za zadevne projekte v tem trenutku odložen do končne proučitve/ razjasnitve vseh nastalih okoliščin." Če ne bo podpisa sofinancerskih pogodb, bržkone pomeni, da bodo projekti preklicani, pri čemer je še večja težava, da je RIS v navedenih projektih vodilni partner, kar pomeni, da bodo v tem primeru kratko potegnili tudi ostali projektni partnerji.


Naj spomnimo, da je javni zavod že spomladi zaprosil ustanoviteljico, soboško občino, da bi mestni svet obravnaval podelitev soglasja za novo zadolževanje, že šesto v zadnjih petih letih, za financiranje projekta BIM4CE iz programa Interreg Central Europe, a tega soglasja v luči dogajanja okoli javnega zavoda še do danes ni prejel. V ponedeljek, 30. oktobra, na zadnji dan tradicionalne prireditve Ples - Noč čarovnic, je ob tem predvidena konstitutivna seja novega sveta zavoda. Kaj od njega pričakuje ustanoviteljica, je jasno, glede na to, da je mestni svet že podal predhodno soglasje k razrešitvi direktorja.

ris-dvorec-rakičan mestna-občina-murska-sobota robert-celec ministrstvo-za-kohezijo-in-regionalni-razvoj evropska-sredstva goljufija