vestnik

Pomurski policisti opozarjajo: Goljufije v porastu, dogajajo se v poslovnih prostorih in v trgovinah

Vestnik.si, 11. 1. 2024
Vanesa Jaušovec
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Kaj svetujejo policisti?

Policisti se na območju Policijske uprave Murska Sobota in celotne Slovenije spet srečujejo s kaznivimi dejanji goljufije, v katerih neznani storilec zamoti oškodovanca pri menjavi denarja. Kot so pojasnili, si storilci, zlasti v trgovinah, s preusmerjanjem pozornosti v pogovoru ali pa z rokohitrstvom pri menjavi bankovcev večjih vrednosti za manjše, navadno protipravno pridobijo več denarja, kot so ga menjali. Tovrstne goljufije, v katerih žrtev del svojega denarja zamenja za večjo vrednost in ga izroči goljufu, lahko posamezniki prepoznajo po tem, da si storilci med menjavo denarja lahko tudi po večkrat premislijo ali pa vmes predlagajo menjavo denarja v drugo valuto. Storilci so navadno zelo mirni, v pogovoru in pri odvračanju pozornosti pa prepričljivi in ravno zato žrtev pozno (navadno šele ob koncu dneva pri štetju denarja) dojame, da je bila ogoljufana. 

Policisti svetujejo, da posameznik, ki menja denar, vedno ve, kateri bankovci so njegovi in kateri od druge osebe ali stranke ter koliko je sprejel in koliko vrača. Denar naj ime ves čas tudi pod nadzorom in pri sebi. 

Policisti v zadnjem času obravnavajo tudi kazniva dejanja v poslovnih prostorih (gostinskih lokalih ali podjetjih), ker neznani storilci odtujijo denarnico oškodovanca. Policisti svetujejo, da denarnic, torbic in drugih vrednejših predmetov ne puščate odloženih na mizi ali na drugih vidnih mestih in jih imate ves čas pod nadzorom. Storilci namreč pogosto izkoristijo trenutek vaše nepazljivosti, stopijo za točilni pult, po storitvi dejanja pa iz denarnice odtujijo ves denar in denarnico najpogosteje odvržejo v neposredni bližini. 

goljufije pums