vestnik

Golob bo v Lendavi prisostvoval uradnemu pričetku največje tuje naložbe v zgodovini Pomurja

Rok Šavel, 8. 12. 2023
Primož Lavre
To bo šele drugi uraden obisk predsednika vlade v Pomurju.
Aktualno

V ponedeljek, 11. decembra, bodo pri Leku obeležili položitev temeljnega kamna za prvo fazo novega visokotehnološkega centra za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil.

Predsednik vlade Robert Golob se bo v ponedeljek, uradno drugič po lanskem avgustu, mudil v Pomurju. Prisoten bo namreč na obeležitvi položitve temeljnega kamna za uraden pričetek gradnje ob pridobitvi gradbenega dovoljenja za novo Lekovo tovarne v Lendavi oziroma v Trimlinih. Gre za novo enoto biofarmacevtike, ki bo predstavljala eno največjih tujih naložb v zgodovini države, zagotovo pa največjo v zgodovini Pomurja, saj, kot je dejal član uprave Gregor Makuc na septembrski seji Sveta pomurske razvojne regije, znaša investicija po današnjih ocenah že več kot 500 milijonov evrov. Na lokaciji v Lendavi v dveh enotah - Trdni izdelki in Antiefektivi - je zaposlenih že blizu 800 oseb, to število pa se bo v naslednjih letih z novo tovarno še bistveno povečalo, saj načrtujejo dodatnih 300 novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo.

lek-lendava, investicija
Rok Šavel
Investicija Leka v Lendavi.



Zasebno naložbo je neposredno podprla tudi država, saj je vlada z Lekom podpisala memorandum, ki poleg strokovne podpore pri izvedbi investicije namenja tudi okoli 55 milijonov evrov neposredne finančne spodbude. Predvidene investicijske spodbude se nanašajo na vlaganja v opredmetena in neopredmetena osnovna sredstva in davčne olajšave za zaposlovanje, vlaganja v razvoj in raziskave ter inovacije in izvedbo investicij.

lek-lendava, investicija
Rok Šavel
Investicija Leka v Lendavi.

"Visokotehnološki proizvodni center v Lendavi bo Slovenijo umestil med ključne države na področju biofarmacevtike. Utrdil bo Sandozovo vodilno vlogo pri oskrbi bolnikov s podobnimi biološkimi zdravili in omogočil delovna mesta z visoko dodano vrednostjo," so sporočili v Leku ob napovedi dogodka, ki zaznamuje tudi prvo investicijo Sandoza, lastnika Leka, ob ločitvi od Novartisa.

Poleg premierja bodo dogodku prisostvovali tudi veleposlanica Švicarske federacije v Sloveniji Gabriele Schreier, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, predsednik uprave Sandoza Richard Saynor, globalni vodja Sandozovih Tehničnih dejavnosti dr. Glenn A. Gerecke in lendavski župan Janez Magyar, ki se bo isti dan še pred tem udeležil slovesnosti ob ponovni vzpostavitvi železniške linije med Lendavo in Murskim Središčem. Te slovesnosti se bosta udeležila tudi direktorica družbe Slovenskih železnic - Potniški promet Darja Kocjan in predsednik uprave podjetja HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić, pri čemer se bodo z vlakom zapeljali v Mursko Središče.

robert-golob lek-lendava sandoz temeljni-kamen investicija