vestnik

Golob bo z eno potezo odrešil preobremenjene uradnike in pomurske gradbince

Rok Šavel, 10. 5. 2023
Primož Lavre
Premier Robert Golob ima na mizi "elegantno" rešitev za preprečitev velike gospodarske škode.
Aktualno

Vlada bo z interventnim zakonom na en mah podaljšala več kot 100 obstoječih koncesij za izkoriščanje mineralnih surovin, ki bi se sicer v kratkem iztekle.

Samo v letošnjem letu bo poteklo 95 koncesijskih pogodb za izkoriščanje mineralnih surovin - rudarskih pravic - 64 koncesionarjem, v letu 2024 pa število nanese na več kot 100. Med koncesionarji - imetniki rudarskih pravic - najdemo tudi pomurske družbe Pomgrad, Segrap, Nograd in Murexin, ki pridobivajo gramoz, pesek in prod v Murski Soboti, Krapju, Dobrovniku in Kuštanovcih. Vsem navedenim družbam obstoječa koncesija, ki je bila večinoma podaljšana z interventnim zakonom v času covida, poteče za mesec dni, zato si seveda prizadevajo, da bi jo podaljšale - od tega je bolj ali manj odvisno tudi njihovo poslovno preživetje.

jadralna-regata, pokal-mestne-občine-murska-sobota, fireball, jadranje, kamenšnica
Aleš Cipot
Pomgradu in ostalim koncesionarjem bo z aneksom in brez potrebne odločbe omogočeno kopanje gramoza in pridobivanje ostalih mineralnih surovin v gramoznicah in drugih pridobivalnih prostorih.

Na ministrstvu za naravne vire in prostor so bili tako v zadnjih mesecih zasuti z vlogami za podaljšanje rudarskih pravic, pri čemer v nekaterih primerih obstajajo tudi realni in objektivni zadržki do njihovega podaljšanja zaradi povzročene okoljske škode. To vsaj za zdaj očitno ne bo težava, saj bo vlada ubrala modro in racionalno pot pri tehtanju okoljske in gospodarske škode.

asfalterska-dela, Asfaltiranje, gradbena-dela, pomgrad, delavci, gradbeništvo, slomškova
Jure Kljajić
Tri gradbene družbe – Pomgrad, Segrap in Nograd – s proizvodnjo potrebnih surovin za gradbeništvo, kot sta prod in pesek, pokrijejo čez 80 odstotkov tovrstnih potreb v Pomurju in zaposlujejo čez 1000 oseb.


Triletno "prehodno obdobje"


Na mizi predsednika vlade Roberta Goloba je namreč predlog interventnega zakona za preprečitev škodljivih posledic pri podaljševanju rudarskih pravic in koncesij, ki bo rudarske pravice koncesionarjem podaljšal s sklenitvijo aneksa, pri čemer ne bo potrebne nobene odločbe, saj bo sklenitev aneksa povzročila, da se bo po samem zakonu podaljšala tudi rudarska pravica, in sicer za obdobje treh let. Kot pojasnjujejo v predlogu zakona, posledice epidemije na področju rudarskih pravic še vedno trajajo, zaposleni na ministrstvu za naravne vire in prostor pa so preobremenjeni s tekočimi zadevami, ki jih rešujejo z zaostankom zaradi prekinitve dela med epidemijo, poleg tega je prišlo do dlje časa trajajoče prekinitve tudi na področju sprejemanja prostorskih aktov občin, ki so v nekaterih primerih potrebni za podaljšanje koncesije.

PREBERITE ŠE: 

Po gramoz odslej k sosedom? Nevarnost za pomurske gradbince in celotno gospodarstvo

"Do junija 2023 zaradi kadrovskih in časovnih omejitev tako ne bo mogoče izpeljati postopkov za podaljšanje rudarskih pravic. V takem primeru bodo rudarske pravice številnim koncesionarjem prenehale, kar bi lahko povzročilo veliko gospodarsko škodo ne le nosilcem rudarskih pravic, ki bodo morali prenehati z opravljanjem svoje osnovne dejavnosti, temveč tudi širšemu gospodarstvu, ki je odvisno od dobave surovin, ki jih zagotavljajo nosilci rudarskih pravic. Višina prihodkov iz naslova koncesnin je v letu 2022 znašala 4.281.191 EUR, iz naslova sanacnin 644.313 EUR, ter iz naslova obveznosti za pridobljeno enoto mineralne surovine pri gradbenih delih 146.030 EUR," pojasnjujejo predlagatelji zakona in nujnost njegovega sprejema po skrajšanem postopku utemeljujejo tudi z dejstvom, da so od izkoriščanja mineralnih surovin odvisna številna delovna mesta ter višina prihodkov v državni proračun. Če bi koncesionarjem rudarska pravica prenehala, ker državni organ ni pravočasno izdal odločbe, bi bila tudi odprta vrata za morebitne odškodninske tožbe države.

Aleš Brežan
sta
Na ministrstvu za naravne vire in prostor, ki ga vodi minister Uroš Brežan, pravijo, da so preobremenjeni s tekočimi zadevami in zaostanki, povzročenimi zaradi epidemije, zato vlog za podaljšanje koncesij pravočasno ne bodo mogli rešiti.

Na ministrstvu poudarjajo še, da zakon koncesionarjem, ki morebiti kršijo koncesijsko pogodbo, ne daje pravice, da s tem nadaljujejo. "Nad koncesionarji, ki kršijo obstoječe koncesijske pogodbe, bo kljub sklenitvi aneksa uveden inšpekcijski nadzor. V primeru ugotovljenih kršitev bo ministrstvo odstopilo od koncesijskih pogodb in bo takim koncesionarjem odvzelo koncesijo," so jasno opozorili v predlogu zakona, ki ga bo vlada sprejela predvidoma na naslednji seji in poslala v državni zbor.

vlada-rs koncesija rudarska-pravica interventni-zakon