vestnik

Golob danes s civilno zaščito, jutri pa se bo sestal svet za nacionalno varnost in nato še celotna vlada: Bo razglašeno izredno stanje?

STA, Vestnik.si, 4. 8. 2023
M24/Marko Vavpotič
Predsednik vlade Robert Golob je zaradi razmer predčasno prekinil dopust in sklical sejo sveta za nacionalno varnost in vlade.
Aktualno

Varnost prebivalk in prebivalcev je na prvem mestu, je ob ujmi, ki je prizadela Slovenijo poudaril premier Robert Golob.

Popoldne se bo predednik vlade srečal s predstavniki štaba Civilne zaščite (CZ), za soboto pa je sklical svet za nacionalno varnost v razširjeni sestavi. Nato se bo sestala tudi vlada, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Sistem zaščite in reševanja ob naravnih in drugih nesrečah deluje, vse ekipe na terenu dajejo vse od sebe, da pomagajo ljudem, so Golobove besede ob tem še povzeli v njegovem kabinetu. Pozval je tudi k upoštevanju navodil pristojnih služb in zaščiti lastne varnosti.

Golob je zaradi trenutnih razmer je predsednik vlade predčasno zaključil dopust in se bo danes ob 18.30 v prostorih ministrstva za obrambo sestal s predstavniki štaba Civilne zaščite. Ob 19.30 bodo Golob, obrambni minister Marjan Šarec, poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan in predstavnik Arsa Janez Polajnar predstavili razmere po Sloveniji.

Prav tako je premier zaradi silovite ujme nacionalnih razsežnosti za jutri ob 11. uri sklical svet za nacionalno varnost v razširjeni sestavi, nato pa se bo ob 13. uri sestala še vlada, ki se bo na seji seznanila z aktualnim stanjem v zvezi s poplavami na območju Republike Slovenije in obravnavala morebitne ukrepe.
Neuradno se omenja možnost, da bi lahko vlada podala predlog za razglasitev izrednega stanja. To možnost predvideva ustava, kadar velika in splošna nevarnost ogroža obstoj države, o tem pa mora na predlog vlade odločiti državni zbor. Kadar se ta ne more sestati, pa lahko odloči predsednik države.

ujme premier svet varnost robert-golob