vestnik

Golob odgovarja na zapis Utroše o začetku konca prostovoljnega gasilstva

Rok Šavel, 29. 7. 2022
Leo Caharija
Robert Golob je v odzivu regijskemu poveljniku Dušanu Utroši strnil vladne zaveze.
Aktualno

Premier Robert Golob se je odzval na pomisleke regijskega gasilskega poveljnika Dušana Utroše o plačevanju prostovoljnih gasilcev.

Ob množični aktivaciji prostovoljnih gasilcev iz celotne Slovenije za pomoč pri intervenciji na goriškem Krasu, kjer je izbruhnil največji požar v zgodovini Slovenije, se je vlada odločila, da bo prostovoljce še dodatna finančno nagradila, in sicer v višini 94,50 evrov za več kot osem ura dela na dan oziroma 63 evrov za do osem ur dela na dan. Naknadno se je odzval še podjetnik Ivo Boscarol, ki je sporočil, da bo znesek za gasilce podvojil. V zakonu o gasilstvu je sicer že sedaj podlaga za nadomestilo plače prostovoljnemu gasilcu, ki ga delodajalcu krije občina, ravno tako gasilcu pripada malica, če traja intervencija več kot štiri ure in na podlagi uredbe tudi povračilo stroškov s službenega potovanja. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je na družbenem omrežju Twitter pojasnila, da bodo gasilci sedaj prvič prejeli še dnevnico, in to ne samo prostovoljni gasilci, ampak tudi ostali prostovoljci, ki so organizirani pod civilno zaščito in Rdečim križem.

Napovedano dnevnico naj bi, kot so zapisali na vladi, prostovoljnim gasilcem in drugim prostovoljcem razdelila prostovoljna gasilska društva in druge nevladne organizacije, ki so pri gašenju požarov na Krasu sodelovale na podlagi aktiviranja načrtov zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju.



Kot izhaja iz včeraj sprejetega delnega poročila, s katerim se je seznanila vlada, je do petka pri gašenju požarov na Krasu sodelovalo več kot 12.000 gasilcev in več kot 2500 ostalega podpornega osebja. Prvi mož vladnega urada za komuniciranje Dragan Barbutovski je pred dnevi ravno tako na družbenem omrežju Twitter sporočil, da je skupno za finančne nagrade predvidenih do dva milijona evrov.

pomurski-gasilci, požar, gasilci, kras
Vanesa Jaušovec
Blizu 500 pomurskih gasilcev je pomagalo na Krasu.

Pomisleki o dnevnicah, ki bodo tudi težko izplačane

Na všečno potezo vlade in pozneje tudi Boscarola pa so se precej kritično odzvali iz gasilskih vrst, saj je že izplačilo nagrad prostovoljcem nekaj, kar zakonsko ni povsem izvedljivo, še večji pomislek pa je smotrnost plačevanja prostovoljnih gasilcev, ki svojega poslanstva ne počnejo v zameno za plačilo. Prostovoljna društva, v Slovenijih jih je okoli 1330, od tega v Pomurju 238, sicer iz proračuna in od gasilske zveze dobijo zgolj delež od premij požarnih zavarovanj, večji del pa za svoje delovanje poskrbijo s pomočjo občin in lastnim delovanjem. Od organizacije dogodkov, do tradicionalne prodaje koledarjev od vrat do vrat pa tudi z donacijami iz dohodnine. Lani so denimo iz tega naslova dobila gasilska društva več kot 26 odstotkov dohodnine oziroma 2,6 milijona evrov. Sredstva preko SMS sporočil zbira tudi Gasilska zveza Slovenije, ki je bila ravno tako tarča kritik, da naj zbrani denar ne bi prišel do gasilcev. V zvezi so slednje že zanikali in poudarili, da bo ves denar porabljen namensko in donirana sredstva v celoti razdeljena sodelujočim gasilskim društvom za obnovo opreme.

pomurski-gasilci, požar, gasilci, kras
Vanesa Jaušovec
Utroša pozdravlja idejo Goloba in Boscarola, saj da se je sploh prvič zgodilo, da se je nekdo spomnil, da bi nagradil gasilce, a je treba biti pri teh zadevah previden, saj ima Slovenija izjemno mrežo prostovoljnih gasilcev, ki se je ne sme zrušiti.



Regijski poveljnik Dušan Utroša je pred dnevi v odzivu z naslovom "Začetek konca prostovoljnega gasilstva, kot ga poznamo danes", ki smo ga objavili na tej povezavi, zapisal, da sicer ceni gesto, a opozarja, da plačevanje gasilcem pomeni konec prostovoljnega gasiltva. Ob tem je politike pozval, da naj dokončno uredijo, da bodo delodajalci prostovoljnega gasilca brez težav spustili na intervencije, veliko težav so ob intervencijah na Krasu imeli namreč gasilci zaposleni v sosednji Avstriji. Ravno tako je pozval k refundaciji stroškov delodajalcem in stroškov poškodovane opreme in tehnike ter nakup nove opreme. Nagrade pa naj se nameniti po številu udeleženih gasilcev na Krasu društvom za njihov nadaljnji razvoj in obstoj.

Na zapis regijskega poveljnika smo pridobili odziv predsednika vlade Roberta Goloba, ki ga objavljamo v celoti.

"Spoštovani gospod Utroša, kolegi so me opozorili na vaš zapis. Hvala, ker ste se oglasili. Morda pri komunikaciji naših zavez nismo bili dovolj jasni, zato dovolite, da vam jih strnem:

- refundirali bomo stroške delodajalcem za odsotnost gasilcev in prostovoljcev z delovnega mesta
- državni proračun bo poravnal stroške poškodovane opreme
- predvideni denar za nagrade bodo (kot tudi sami pravite, da je najbolje) dobila prostovoljna gasilska društva glede na udeležbo ne le gasilcev, ampak tudi ostalih prostovoljcev na požariščih; ker gre za društva z veliko integriteto in odgovornim poslanstvom, kar se je nenazadnje spet pokazalo tudi na Krasu, jim zaupamo, da bodo sredstva namenjena v prave namene - krepitev delovanja, posodobitev opreme, lahko pa tudi za simbolične nagrade

Hvala še enkrat za vaš dragocen doprinos. In tudi za to, da se tako srčno borite, da plemenita 150-letna tradicija ostane plemenita. Resnično vaši predanosti in borbenosti lahko zavida ves svet.

Z najglobljim spoštovanjem,
Robert Golob"

Ponujena roka pomoči pri sistemskem urejanju problematike


Utroša je za Vestnik.si naknadno pojasnil, da je želel le opozoriti na previdnost, da se ne zruši prostovoljne mreže, zato je pomembno, da se k urejanju pristopi sistematično in nikakor ne na način, da se plačujejo gasilci. Ob tem je izrazil namero po sodelovanju in pomoči pri nadaljnjem urejanju statusa gasilcev.

Vlada je sicer na včerajšnji seji obrambnemu ministrstvu naložila, da do konca avgusta pripravi spremembe zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, s katerimi bi rešili vprašanje nagrad prostovoljcem, jeseni pa naj bi na vladi želeli pristopiti tudi k spremembam zakona o gasilstvu.

robert-golob dušan-utroša finančne-nagrade prostovoljni-gasilci kras