vestnik

(GORNJA RADGONA) Dražji vrtec, novonastala ulica dobila ime

M. Ha., 19. 7. 2024
Vanesa Jaušovec
Občina se še vedno srečuje z likvidnostnimi težavami.
Aktualno

Sprejet je bil rebalans proračuna, do konca leta bo verjetno potreben še eden.

Občinski svet Občine Gornja Radgona se je nedavno sestal na seji, na kateri je bila glavna točka odlok o rebalansu proračuna občine za leto 2024. Po rebalansu se odhodki načrtujejo v višini 12,3 milijona evrov, kar je za 442 tisoč evrov več od prvotne ocene v sprejetem proračunu. Pri večini postavk gre za povišanje zaradi prenesenih obveznosti. Pri gradnji vežice na pokopališču v Negovi je končna ocenjena vrednost 424 tisoč evrov, dodatnih 73 tisoč bo občina zagotovila za zunanjo ureditev in nadzor. Zvišujejo se namenska sredstva požarne takse, za gradnjo sončnih elektrarn, zamenjavo svetil javne razsvetljave in ureditev kanalizacijskega omrežja pri DSO Gornja Radgona. Nova proračunska postavka je nadgradnja kanalizacijskega omrežja in čistilne naprave, za letos je treba zagotoviti 35 tisoč evrov, pri čemer bo gradnja potekala v letih 2025 in 2026 skladno z dinamiko sofinanciranja.

Predvideno je dodatno zadolževanje občine. Kot je bilo povedano na seji, se ta skupno lahko zadolži še do 412 tisoč evrov za investicijo gradnje mrliške vežice v Negovi, ker ta projekt nima drugega vira financiranja in na občini vidijo možnost pridobitve kredita. V maju so refinancirali štiri kredite, kar jim omogoča novo zadolževanje, in sicer se je občina zadolžila za 600 tisoč evrov za izvedbo nadgradnje vodovodnega sistema C. Proračunski primanjkljaj znaša dobrih 405 tisoč evrov in se pokriva s prenesenimi sredstvi iz leta 2023.



Kot je na seji povedala županja Urška Mauko Tuš, bo do konca leta verjetno prišlo še do enega rebalansa, saj se občina še vedno srečuje z likvidnostnimi težavami. »Pomembno pa je, da lahko tudi v prihodnje pripravimo akte oziroma vse dokumente, s katerimi se bomo lahko prijavljali na razpise.« Svetniki so rebalans potrdili s 16 glasovi za in enim proti.

Vrtec bo dražji

Na seji so bile sprejete tudi nove ekonomske cene vrtca. Te niso bile korigirane vse od julija 2022, glavni razlog za izračun novih cen pa je povišanje stroškov dela zaposlenih, materiala in storitev. Predlagana enotna ekonomska cena je bila za oba vrtca (v Gornji Radgoni in Negovi) v prvem starostnem obdobju 640 evrov (dvig za 18,15 odstotka s 541 evrov) in v drugem starostnem obdobju 510 evrov (dvig za 19,78 odstotka s 425 evrov). Svetniki so predlagane cene soglasno sprejeli.

Svetniki so bili seznanjeni tudi s poimenovanjem novonastale ulice v Gornji Radgoni v bližini pokopališča, kjer nastaja novo naselje. Ker na območju ulice še ni stanujočih, s katerimi bi bilo sicer treba opraviti predhodno posvetovanje, je občina objavila javni poziv za zbiranje predlogov za poimenovanje ulice. Pravočasno je prispelo šest predlogov, med njimiso bili Sončna ulica, Ulica Manka Golarja, Ulica Ivana Krambergerja, Ulica neodvisne Slovenije, Ulica samostojne Slovenije in Ulica Jožeta Pučnika. Odbor za okolje in prostor ter gospodarske javne službe je izbral ime Sončna ulica.

nova ulica, gornja radgona
Arhiv Občine Gornja Radgona
Grafična podoba nove ulice.

občina-gornja-radgona rebalans-proračuna