vestnik

Gornja Radgona: Tri milijone evrov za dvorano

Vestnik, 19. 3. 2021
Marina Vrbnjak
8. redna seja občine Gornja Radgona
Aktualno

Radgonski občinski svetniki so v prvem branju obravnavali občinski proračun za leto 2021. Proračun, ki ga je predstavila predstavnica občinskega oddelka za finance Dominika Fras, na prihodkovni strani znaša 17,9 milijona evrov, na odhodkovni pa dobrih 20 milijonov evrov.

V proračunu velik del sredstev, 3 milijone evrov, namenjajo izvajanju gradbenih del na večnamenski športni dvorani pri OŠ Gornja Radgona. Občina že vodi vse postopke javnega naročila za opremo dvorane, ves čas pa iščejo še dodatne možnosti črpanja sredstev iz različnih razpisov. Dela kljub epidemiji potekajo nemoteno in po terminskem planu, večina del pa bo izvedena ravno v tem letu. Tako na stari kakor novi telovadnici, dela potekajo vzporedno. Stara telovadnica je z betonsko ploščo že razdeljena na dve etaži, ruši se obstoječi strop in izvaja opaž za stropno ploščo. Na prehodu iz stare telovadnice v novi del so že zgrajene tribune. Na betonski plošči nove dvorane se je v mesecu januarju začela postavitev kovinske konstrukcije, izvaja pa se tudi meteorna kanalizacija.

občinska-seja, gornja-radgona
Marina Vrbnjak
8. redna seja občine Gornja Radgona

Skoraj 2,5 milijona v proračunu namenjajo za nakup zemljišč in izgradnjo gospodarske javne infrastrukture in sicer izgradnjo ceste, kanalizacije, vodovoda, javne razsvetljave v industrijski coni Mele. Investicija se bo izvajala, v kolikor bodo pridobljen ustrezen delež sofinanciranja oziroma nepovratnih sredstev, je poudarila Frasova. Za modernizacije cest po celotni občini namenjajo več kot 800 tisoč evrov, letos pa naj bi uredili tudi glavno križišče v mestu Gornja Radgona, ki je že več let tarča številnih kritik. Preuredili ga bodo v krožišče.

občinska-seja, gornja-radgona
Marina Vrbnjak
8. redna seja občine Gornja Radgona


Imajo manj denarja, kot ga želijo potrošiti

Med drugim so na pobudo Krajevne skupnosti v predlog proračuna vključili tudi izvedbo nove mrliške vežice na pokopališču Negova, za kar namenjajo 75 tisoč evrov. Med zanimivejšimi načrti, ki jih želijo uresničiti to leto, pa je tudi projekt, v okviru katerega bodo vzpostavili krožno rekreacijsko pot Strmina, ki bo vodila od mostu čez reko Muro čez grajski grič do muzeja Špital in cerkve Sv. Petra ter se zaključila po sprehodu po starem jedru mimo vinskih kleti. V okviru projekta bodo na poti postavili postavili dve razgledni točki na pobočju grajskega griča, štiri umetniške kamnite skulpture kiparja Marka Pogačnika, klopce, table z razlago ter obnovili obstoječe stopnišča na grad. Projekt bo sofinanciran s strani LAS Prlekija.


Radgonski župan Stanislav Rojko je predlagan proračun označil za proračun izzivov, saj imajo manj denarja, kot ga želijo potrošiti. "Živimo in živeli bomo na kredit," je dejal na osmi redni seji. Po potrditvi svetnikov ga je poslal v javno razpravo, ki traja do vključno 26. marca.

občinska-seja, gornja-radgona
Marina Vrbnjak
8. redna seja občine Gornja Radgona

gornja-radgona proračun